Risk för kraftiga regn i länet

Det kan bli stora regnmängder i Kalmar län under tisdagseftermiddagen.

Arkivbild.

Arkivbild.

Foto: Anders Steiner

KALMAR LÄN2018-08-14 13:00

– Det finns en osäkerhet i prognosen men lokalt skulle det kunna förekomma mycket kraftiga skurar, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Det var på förmiddagen som SMHI utfärdade en så kallad risk för stora regnmängder i Östergötland, Kalmar län, Jönköpings län och Kronobergs län. Regnvädret med kraftiga skurar väntas dra fram över Götaland under eftermiddagen.

– Det kan handla om en millimeter i minuten. Pågår det i tio minuter så blir det tio millimeter och så vidare. Skurar kan vara kortvariga men de kan vara intensiva så det kan vara bra att vara medveten om, säger Sofia Söderberg.

Hur länge väntas det här pågå?

– Det är ju dels stor lokalvariation och dels att det kan förekomma tidvis så det är svårt att säga exakt tidpunkt när det är störst risk. Men det ser ut att främst vara under eftermiddagen, säger Sofia Söderberg.

Samtidigt med regnrisken har SMHI en fortsatt utfärdad risk för skogsbrand i Östergötland och de småländska länen.

– Det är inte någon extrem risk längre för bränder i skog och mark. Den är stor eller mycket stor på flera platser men med stor lokalvariation så därför har vi fortfarande den här risken utfärdad, säger Sofia Söderberg.

Risk för stora regnmängder

Definition: Det finns en risk för stora regnmängder som kan medföra översvämningar i källare, dagvattensystem och mindre vattendrag. Risk för översvämmade vägar.

Källa: SMHI

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!