SÄ förbereder sig regionen för massvaccinering

Ett vaccin mot covid-19 tycks komma allt nÀrmare. I Region Kalmar förbereder man sig för en massvaccinering av hela lÀnets vuxna befolkning.

Arbetet för att förbereda för en eventuell massvaccinering av lÀnets vuxna befolkning fortgÄr.

Arbetet för att förbereda för en eventuell massvaccinering av lÀnets vuxna befolkning fortgÄr.

Foto: Bertil Ericson / SCANPIX

Kalmar lÀn2020-09-02 18:11

– Som det lĂ„ter nu frĂ„n FolkhĂ€lsomyndigheten och LĂ€kemedelsverket och de olika hĂ„llen, sĂ„ verkar det som att vi faktiskt skulle kunna fĂ„ ett vaccin pĂ„ plats nĂ„gonstans under det första kvartalet 2021. Men om det verkligen blir sĂ„ Ă„terstĂ„r att se, men tendenserna drar faktiskt dĂ€r Ă„t, berĂ€ttar Mathias Landerdahl som Ă€r lĂ€kemedelschef inom regionstabens enhet för samordning hĂ€lso- och sjukvĂ„rd.

NÀr vÀl ett godkÀnt vaccin Àr pÄ plats gÀller det för sjukvÄrden att vara redo att starta massvaccinering bland lÀnets invÄnare. Det förberedande arbetet Àr redan igÄng. Redan tidigt under pandemin köpte Region Kalmar in material i form av sprutor och kanyler för en kommande vaccinering.

– Vi drog igĂ„ng det vĂ€ldigt tidigt för vi visste ju att nĂ„gon gĂ„ng skulle det bli vaccination, frĂ„gan Ă€r bara nĂ€r. I och med att det blev ett vĂ€ldigt tryck överlag pĂ„ utrustning i och med pandemin, dĂ„ insĂ„g vi att vi vĂ„gar inte vĂ€nta. För om hela Sverige eller för all del hela vĂ€rlden ska köpa samtidigt, sĂ„ Ă€r det stor risk att vi blir utan, sĂ€ger Landerdahl.

Det Àr Ànnu mÄnga frÄgor som inte har nÄgra svar nÀr det gÀller massvaccineringen. Regionen hÄller som bÀst pÄ att gruppera folk för att finna svaret pÄ frÄgor som rör allt frÄn logistiska lösningar till vaccinfördelning.

– Det första som kommer att vara Ă€r förstĂ„s fördelningen av vaccindoserna nĂ€r de vĂ€l kommer, hur lĂ€gger vi krutet och var börjar vi? Riskgrupper förstĂ„s, men vilka riskgrupper? Den frĂ„gan kommer att behöva tas vĂ€ldigt snart sĂ„ vi inte behöver stĂ„ dĂ€r och dĂ„ och börja med det, utan vi mĂ„ste ha en plan förstĂ„s.

I dagslĂ€get vet man inte hur mĂ„nga doser en person behöver av vaccinet – rĂ€cker det att vaccineras en gĂ„ng eller mĂ„ste man ta det flera gĂ„nger? Det Ă€r ocksĂ„ en frĂ„ga om logistik. 

– Det blir ocksĂ„ hur folk kan röra sig, man kan ju inte riktigt som vanligt trycka ihop folk i ett vĂ€ntrum och sĂ„ vidare.

Det enda man Àr relativt sÀker pÄ Àr att man troligtvis kommer vaccinera hela den vuxna befolkningen över 18 Är.

– Mycket Ă€r osĂ€kert men att vi vill vaccinera alla vuxna pĂ„ nĂ„got sĂ€tt tror vi oss veta. Utöver det sĂ„ vet vi för lite för att göra sĂ„ mycket, mer Ă€n att vi grupperar oss och ser till att ha rĂ€tt personer som kan svara pĂ„ saker nĂ€r vi behöver, sĂ€ger Mathias Landerdahl. 

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!