– Som det låter nu från Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket och de olika hållen, så verkar det som att vi faktiskt skulle kunna få ett vaccin på plats någonstans under det första kvartalet 2021. Men om det verkligen blir så återstår att se, men tendenserna drar faktiskt där åt, berättar Mathias Landerdahl som är läkemedelschef inom regionstabens enhet för samordning hälso- och sjukvård.
När väl ett godkänt vaccin är på plats gäller det för sjukvården att vara redo att starta massvaccinering bland länets invånare. Det förberedande arbetet är redan igång. Redan tidigt under pandemin köpte Region Kalmar in material i form av sprutor och kanyler för en kommande vaccinering.
– Vi drog igång det väldigt tidigt för vi visste ju att någon gång skulle det bli vaccination, frågan är bara när. I och med att det blev ett väldigt tryck överlag på utrustning i och med pandemin, då insåg vi att vi vågar inte vänta. För om hela Sverige eller för all del hela världen ska köpa samtidigt, så är det stor risk att vi blir utan, säger Landerdahl.
Det är ännu många frågor som inte har några svar när det gäller massvaccineringen. Regionen håller som bäst på att gruppera folk för att finna svaret på frågor som rör allt från logistiska lösningar till vaccinfördelning.
– Det första som kommer att vara är förstås fördelningen av vaccindoserna när de väl kommer, hur lägger vi krutet och var börjar vi? Riskgrupper förstås, men vilka riskgrupper? Den frågan kommer att behöva tas väldigt snart så vi inte behöver stå där och då och börja med det, utan vi måste ha en plan förstås.
I dagsläget vet man inte hur många doser en person behöver av vaccinet – räcker det att vaccineras en gång eller måste man ta det flera gånger? Det är också en fråga om logistik.
– Det blir också hur folk kan röra sig, man kan ju inte riktigt som vanligt trycka ihop folk i ett väntrum och så vidare.
Det enda man är relativt säker på är att man troligtvis kommer vaccinera hela den vuxna befolkningen över 18 år.
– Mycket är osäkert men att vi vill vaccinera alla vuxna på något sätt tror vi oss veta. Utöver det så vet vi för lite för att göra så mycket, mer än att vi grupperar oss och ser till att ha rätt personer som kan svara på saker när vi behöver, säger Mathias Landerdahl.