Så många olyckor anmäldes förra året

Sedan 2009 har trendkurvan för arbetsolyckor pekat uppåt i Sverige. I länet ligger Kalmar högst i den dystra statistiken.

Kalmar och Oskarshamn ligger högst i statistiken. Västerviks kommun återfinns på tredje plats.

Kalmar och Oskarshamn ligger högst i statistiken. Västerviks kommun återfinns på tredje plats.

Foto: Nyhetsbyrån Siren

Kalmar län2018-07-01 16:00

Preliminär statistik från Arbetsmiljöverket, som nyhetsbyrån Siren sammanställt, visar att olyckorna i landet ökade något mellan 2016 och 2017. Det följer trenden som funnits i flera år som visar att antalet anmälda olyckor ökar.

Totalt i landet anmäldes 33 000 arbetsolyckor under 2017. I statistiken räknar man de olyckor som lett till att personen som drabbats behövt vara hemma från jobbet.

– En hypotes utifrån våra studier är att anmälningsbenägenheten är större på stora arbetsplatser med mer resurser och ett mer systematiskt arbetsmiljöarbete, säger Dennis Webstedt, utredare på Arbetsmiljöverket, till Nyhetsbyrån Siren.

Det kan alltså vara en förklaring till att mindre orter med en stor industri eller annan stor arbetsplats ibland ligger högt i statistiken.

Man räknar olyckor per 1 000 sysselsatta för att ha ett jämförelsetal i riket.

I länet ligger Kalmar och Oskarhamn högst upp, medan Västerviks kommun hamnar på tredje plats. Här skedde 116 olyckor under 2017, en mer än året innan. Det gör att åtta olyckor rapporterades per tusen sysselsatta.

Män tappar oftare kontrollen över exempelvis ett fordon eller ett handverktyg. När det kommer till olyckor bland kvinnor är det vanligast med fall- och halkolyckor. Enligt studien är även hot och våld en faktor som oftare ligger bakom rapporterade olyckor bland kvinnor.

– Hot och våld är vanligast förekommande inom kontaktyrken som till exempel vård och omsorgssektorn där många kvinnor arbetar, säger Dennis Webstedt.

Kvinnor inom kontaktnära yrken kan fåka ut för hot och våld i sin yrkesutövning, vilket kan klassas som arbetsskada.
Kvinnor inom kontaktnära yrken kan fåka ut för hot och våld i sin yrkesutövning, vilket kan klassas som arbetsskada.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!