Det är Länsförsäkringar som intervjuat 200 förare och 200 åkeriägare i Sverige. I undersökningen visar det sig att många skattar sin fysiska hälsa lägre än den psykiska, och att man överlag verkar må bra psykiskt. Det visar i alla fall resultaten av undersökning där 90 procent av de tillfrågade förarna svarade bra eller mycket bra, en fyra eller femma på den femgradiga skalan, på frågan hur de bedömer sin psykiska hälsa.
Lite sämre ser det ut när det kommer till det fysiska. Där svarar 65 procent av förarna att bedömer sin fysiska hälsa som bra eller mycket bra. Motsvarande siffra för åkeriägarna är 69 procent när det kommer till fysiken, och 85 procent när det handlar om det psykiska måendet.
Tobias Pettersson är verksamhetschef på Hans Nilsson Åkeri AB i Vimmerby. De kör både i Västervik och Vimmerby och över hela Sverige.
– Alla tjänar på att förarna mår bra, både företaget och de själva så klart. Det är människor vi jobbar med och det måste fungera för dem.
Han säger att den sociala biten är viktig.
– Vi vill att det ska gå ihop för dem. Vissa körningar gör att man är borta ett par dygn kanske, och då måste det fungera. Vi vill inte att det blir slitningar i familjerna på grund av det, vi försöker att se till att arbete funkar med familj och fritid.
Utöver det har man enligt Pettersson en väl tilltagen friskvårdspeng så att det går att träna upp kroppen.
– Och så har vi årligen en utbildning för att behålla licensen, i den ingår kostfrågor. Många bryr sig om det mer nu än förut.