Så mår Västervikare och andra i länet

Andelen rökare har minskat i länet. Likaså andelen invånare med riskabla alkoholvanor. Det framgår av rapporten ”Öppna jämförelser Folkhälsa” som är framtagen av Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och landsting.

16 procent uppges lida av fetma, och rapporten visar på en liten  ökning av andelen som har ett BMI över 30, som är gränsen för fetma. Detta trots att 60 procent uppger att de ägnar sig åt fysisk aktivitet mer än 150 minuter i veckan.

16 procent uppges lida av fetma, och rapporten visar på en liten ökning av andelen som har ett BMI över 30, som är gränsen för fetma. Detta trots att 60 procent uppger att de ägnar sig åt fysisk aktivitet mer än 150 minuter i veckan.

Foto: Johansen, Erik/arkiv

Kalmar län2019-02-07 10:00

Rapporten ger en bild av hur folkhälsan ser ut i landet som helhet och i de enskilda länen utifrån 34 olika nyckeltal.

Det finns en del att glädjas åt i länet.

Till exempel skattar tre av fyra invånare sin hälsa som god, enligt rapporten. En siffra som är något högre än den för riket som helhet.

– Och andelen invånare med riskabla alkoholvanor har minskat. Även här ligger vi bättre till sett till riket i stort. Framför allt när det gäller unga i åldern 16-25 år. Däremot kan man tyvärr se en liten ökning bland dem som är över 65 år, säger Helena Nilsson, som är regional utvecklingsdirektör i Region Kalmar.

I den aktuella rapporten framgår vidare att rökningen minskar. I dag är åtta procent av invånarna i länet dagliga rökare, jämfört med elva procent 2016. Minskningen märks framför allt bland yngre män.

Helena Nilsson ger också några fler exempel på områden där länets invånare utmärker sig positivt:

Andelen barn som deltar i det allmänna vaccinationsprogrammet ökar, andelen rökare och tobaksbrukare bland gravida kvinnor minskar. Så gör även antalet fall av könssjukdomen klamydia.

Men det finns orosmoln också, menar Helena Nilsson.

– Framför allt när det gäller den psykiska hälsan, även om jämförelsen visar på ett något bättre resultat för Kalmar län än riket i stort. Tolv procent uppger att de upplever nedsatt psykiskt välbefinnande.

Likaså ligger fler i riskzonen för fetma än vid de senaste öppna jämförelserna 2014.

I länet uppger 60 procent att de ägnar sig åt fysisk aktivitet mer än 150 minuter i veckan.

– Trots detta går det att se en liten ökning av andelen som har ett BMI över 30, som är gränsen för fetma.

16 procent uppges lida av fetma.

Länets invånare utmärker sig även negativt när det gäller självmord och dödsfall med oklart uppsåt.

Vidare kan man notera att det förekommer skillnader i hälsa mellan olika grupper inom länet.

– Det finns exempelvis tydliga samband mellan hälsa och utbildningsnivå. De invånare som har eftergymnasial utbildning upplever sin hälsa bättre än övriga grupper. I den gruppen finns det också en lägre andel som lider av fetma och lägst andel rökare. Däremot går det inte att se samma tydliga samband mellan utbildningsnivå och riskbruk av alkohol.

Samtliga resultat i rapporten finns tillgängliga i kommun­ och landstingsdatabasen Kolada.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om