Så vill de förbättra sjukvården

Länsunionen är namnet på den nya majoritet som består av Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna i det blivande Region Kalmar län. Under fredagen presenterade de sin budget för 2019-2021.

Länsunionen presenterade budget för Region Kalmar län. Från Vänster: Christer Jonsson (C), Angelica Katsanidou (S), Pierre Edström (L) och Anders Henriksson (S).

Länsunionen presenterade budget för Region Kalmar län. Från Vänster: Christer Jonsson (C), Angelica Katsanidou (S), Pierre Edström (L) och Anders Henriksson (S).

Foto: Kristina Westring

Kalmar län2018-10-19 18:00

– Vi har haft konstruktiva samtal och har under kort tid lyckats ta fram en gemensam regionplan för hela länet, säger Anders Henriksson (S), regionstyrelsens ordförande.

Han säger också att det är historiskt för Kalmar län eftersom både regional utveckling, tillväxtfrågor och hälso- och sjukvården samlas i en gemensam parlamentarisk organisation.

– Det ger oss nya möjligheter att använda vår skattekraft och muskler på ett sätt som inte varit möjligt tidigare.

Länsunionen framhåller tolv punkter som sina viktigaste. "Nära vård" står högst på listan med en satsning på 23 miljoner kronor.

– Det är en omställning som hela Sverige är inne i. Vi behöver ta ett samlat grepp med de erfarenheter vi har i länet och fokus blir på hur vi kan styra om vården så att den bättre speglar de hälsoproblem och sjukdomsbilder vi har i dag, säger Christer Jonsson (C), vice ordförande i regionstyrelsen.

Några av de andra satsningarna handlar om att införa vårdval och underlätta med "en väg in" för barn med psykisk ohälsa. En miljon kronor vill Länsunionen lägga på förbättring av 1177. När det gäller Västerviks sjukhus satsar de 2,5 miljoner kronor på en förstärkning av den palliativa vården.

De vill även göra en satsning på pendeltågstrafik där Tjustbanan är en viktig del.

Den 28-29 november kommer regionfullmäktige fatta beslut om budgeten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!