Under måndagen presenterade de sina förslag på hur primärvården ska utvecklas i länet.
– Vi är färdiga med våra politiska riktlinjer som ligger till grund för arbetet med höstens budget och verksamhetsplan, förklarar regionrådet Yvonne Hagberg (S).
Hon och unionskamraterna Christer Jonsson (C) och Pierre Edström (L) poängterar att framtiden bjuder på många utmaningar.
En av dem är att glappet mellan människor i arbetsför ålder och äldre ökar kraftigt.
– Människor i arbetsför ålder ökar inte i samma takt som 80-plussarna. Det är alltså färre som arbetar och ska svara för välfärden, säger Christer Jonsson.
Ett sätt att möta problemet är att i större utsträckning ta hjälp av tekniken och den digitala utvecklingen, anser trion.
Som exempel berättar de om ett projekt vid Borgholms hälsocentral där 16 äldre personer med hjärtsvikt själva fick rapportera sitt hälsotillstånd dagligen via nätet, med hjälp av en lättanvänd kommunikationsplatta.
Resultatet blev färre läkarbesök och "onödiga" sjukhusinläggningar. "Och tryggare patienter", menar trion.
Nu omfattas hela Öland av det här arbetssättet som ska spridas vidare inom länet.
När det gäller arbetet med psykisk hälsa vill de bland annat att tillgängligheten ska stärkas inom barn- och ungdomspsykiatrin och att en tydligare väg in i vården ska utarbetas för barn och unga med psykisk ohälsa. Primärvården måste också bli bättre på att fånga upp människor med självmordstankar. Att införa så kallade standardiserade vårdförlopp kan vara ett sätt, menar de.