Enligt Jordbruksverket är Blåtunga en allvarlig sjukdom som drabbar idisslare och kameldjur, men inte människor. Viruset sprids via blodsugande svidknott.
Enligt myndigheten är det ofarligt för en människa att bli biten av ett infekterat svidknott eller att handskas med infekterade djur. Namnet kommer från att svårt sjuka djur kan få en blå tunga. Detta symptom är dock ovanligt.
Två typer av säkerhetszoner
Jordbruksverket har gjort upp två typer av skyddszoner för hindra smittan. En gård som smittats får ett spärrområde med en radie på två mil runt gården.
Sedan finns det ett restriktionsområde. Detta har en radie på 15 mil i från den smittade gården. Cirkelns norra del sträckte sig under onsdagseftermiddagen genom bland annat Vårgårda och Herrljunga kommun. Östra delen går bland annat genom Nässjö, Vetlanda men även en bit i in i västra Emmaboda och snuddar vid den västra gränsen till Ekjsö kommun.
Cirkeln baseras på spärrområdet i Halland. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har även hittat smitta på en gård i Kronoberg. Två får har upptäckts som bär på viruset. Inget av djuren har dock insjuknat. På onsdagen stod det även klart att tre djur på en gård i Skåne bar på blåtungavirus. Inget djur hade dock insjuknat.
Säkerhetszoner expanderas
Tidigare har blåtunga påträffats i Halland. Restriktionsområdet, vars gräns bland annat går vid Eksjö men också en bit in i Emmaboda, kommer att utökas eftersom smitta även påträffats i Kronoberg och Skåne. Hur stor del av Kalmar län som kommer med i restriktionsområdet är ännu oklart.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!