Det innebär att vid nästa regionfullmäktige kommer endast 34 ledamöter att närvara, det meddelar gruppledarna för partierna i regionfullmäktige i ett pressmeddelande.
För att korta ner mötestiden och ge arbetsro till tjänstemän vill man att fullmäktige endast ska behandla ärenden där beslut krävs.
Hur drar ni gränsen för vilka ärenden som ska tas upp?
– Vi är inte färdiga med den gränsdragningen. Först och främst är det ärenden som måste läggas fram för att dem ligger så i tid, det kan vara på grund av kommunallagen till exempel, vissa beslut måste fattas inom en viss tidsram. Hela poängen är att vi vill minimera tiden vi behöver vistas många personer i ett rum, säger regionrådet Malin Sjölander (M).
Man är också överens om att ta beslut som gör det möjligt att genomföra fullmäktige på distans.
– Om vi får ett smittoläge där folk inte får lämna hemmet och vi behöver fatta för regionen livsavgörande beslut så kan vi alltså inte idag ses på distans utan vi måste ta oss till en möteslokal. Till att börja med så måste fullmäktige ge oss ett klartecken att jobba med frågan, för idag finns inga beslut som säger att fullmäktige får ses via video, säger hon.
Trots förändringarna menar Sjölander att den demokratiska processen rullar på och besluten är tagna för att trygga demokratin i kristider.
– Det är väl egentligen det som är allra viktigast för det kommer behövas ta beslut och då måste vi veta att demokratin kommer fungera hela vägen ut.