Samsyn bland regionens partier

Regionfullmäktiges sju partier är överens om att minska antalet ledamöter på fullmäktige. Det är en del av flera åtgärder i pandemi-tider.

"Vi har beslutat att när det gäller till exempel den här corona-pandemin så ska det inte bli en politisk fråga för det tror vi skapar instabilitet i regionen." säger Malin Sjölander (M).

"Vi har beslutat att när det gäller till exempel den här corona-pandemin så ska det inte bli en politisk fråga för det tror vi skapar instabilitet i regionen." säger Malin Sjölander (M).

Foto: Ulrik Alvarsson/Arkiv

Kalmar län2020-03-18 19:00

Det innebär att vid nästa regionfullmäktige kommer endast 34 ledamöter att närvara, det meddelar gruppledarna för partierna i regionfullmäktige i ett pressmeddelande. 

För att korta ner mötestiden och ge arbetsro till tjänstemän vill man att fullmäktige endast ska behandla ärenden där beslut krävs. 

Hur drar ni gränsen för vilka ärenden som ska tas upp?

– Vi är inte färdiga med den gränsdragningen. Först och främst är det ärenden som måste läggas fram för att dem ligger så i tid, det kan vara på grund av kommunallagen till exempel, vissa beslut måste fattas inom en viss tidsram. Hela poängen är att vi vill minimera tiden vi behöver vistas många personer i ett rum, säger regionrådet Malin Sjölander (M). 

Man är också överens om att ta beslut som gör det möjligt att genomföra fullmäktige på distans.

– Om vi får ett smittoläge där folk inte får lämna hemmet och vi behöver fatta för regionen livsavgörande beslut så kan vi alltså inte idag ses på distans utan vi måste ta oss till en möteslokal. Till att börja med så måste fullmäktige ge oss ett klartecken att jobba med frågan, för idag finns inga beslut som säger att fullmäktige får ses via video, säger hon. 

Trots förändringarna menar Sjölander att den demokratiska processen rullar på och besluten är tagna för att trygga demokratin i kristider. 

– Det är väl egentligen det som är allra viktigast för det kommer behövas ta beslut och då måste vi veta att demokratin kommer fungera hela vägen ut. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!