Satsning på polisen bär frukt – men ifrågasätts

Mellan åren 2016 och 2024 ska Polismyndigheten växa med 10 000 anställda. Enligt Socialdemokraterna kommer nästan 500 nya poliser ut i sommar. Men Polisförbundet är inte imponerade.

Västerviks polischef Anders Pleijel är optimtisk för framtiden. Förutom Västervik även ansvarar för polisens närvaro i kommunerna Oskarshamn, Vimmerby, Hultsfred, Mönsterås och Högsby.

Västerviks polischef Anders Pleijel är optimtisk för framtiden. Förutom Västervik även ansvarar för polisens närvaro i kommunerna Oskarshamn, Vimmerby, Hultsfred, Mönsterås och Högsby.

Foto: Anna Persdotter

Kalmar län2020-07-01 06:00

Räknar man polisområdet Kalmar-Kronoberg är ökningen 14. Utvecklingstakten går enligt Sociademokraterna till och med snabbare än planerat.

Hittills har antalet polisanställda i riket ökat med 4 000 tjänster sedan 2016, enligt samma källa.

I Kalmar och Kronobergs län bor det ungefär 445 000 människor och med en polisökning på 14 nya poliser blir det ungefär en ny polis per 25 000 invånare. Kan det inte göras mer?

– Man får se till helheten av polissatsningen. I Kalmar län bor ungefär 2,4 procent av landets befolkning och då är förhoppningen att vi får motsvarande procent av de 10 000 nya tjänsterna till oss över den här perioden. Det vill säga att vi i Kalmar Län minst ökar med 240 poliser under satsningen, säger riksdagsledamot Laila Naraghi (S).

Naraghi tillägger att hon har förtroende för att myndigheten tillsätter resurser där de behövs som mest. Begreppet polisanställd syftar till både de som är civilt och polisiärt anställda inom myndigheten.

– Fler civilt anställda inom myndigheten gör det möjligt för poliserna att fokusera på sina huvudsakliga uppgifter, säger hon.


Polisförbundets Sofie Berg, verksam i polisområdet Kalmar-Kronoberg, menar att den bild Socialdemokraterna målar upp inte stämmer överens med verkligheten.

– Det är mer eller mindre ett nollspel när man talar om nya poliser i yttre tjänst. I skrivningen om att landet får ut nästan 500 nya poliser så räknar man inte med hur många poliser som går i pension eller letar sig från organisationen, säger Berg.

Enligt Polisförbundet ska 3 av de 14 poliser som rekryteras till Kalmar-Kronoberg i sommar hamnat i lokalpolisområdet Västervik.

Berg menar att man borde arbeta mer med att locka tillbaka poliser som av olika anledningar valt att byta karriär.

– Samtidigt gapar platserna på polisutbildningen tomma. Vi borde få ut 2 000 nya poliser snarare än 500, säger Berg.

Berg tillägger att när man talar om att Polismyndigheten aldrig haft så många anställda som i dag (32 000 anställda) handlar det inte enbart om poliser utan alla som är verksamma inom myndigheten. Enligt Polisförbundet ska myndigheten ha växt med 4 200 tjänster från 2016 till april 2020. Av dessa ska endast 555 vara nya poliser, resterande är civila. 

I Polisregion Syd, där polisområdet Kalmar-Kronoberg ingår, finns det idag enligt Polisförbundet 149 fler poliser än vad det gjorde 2016, en ökning med fyra procent.
 

Anders Pleijel är chef för lokalpolisområdet Västervik. Han upplever att bemanningen har blivit bättre de senaste åren.

– Områdespoliser har blivit fler. Satsningen har gjorts på synlighet och närhet, säger Anders Plejiel.

Samtidigt har lokalpolisområdet sina egna utmaningar, främst kopplat till det geografiska området.

– Jag vill påstå att vi får samma prioriteringar som de större städerna i regionen. Vår utmaning handlar dock mer om att synas i alla delar av det område vi i norra Kalmar län ansvarar över, säger Plejiel.
 


Han är positiv till framtiden och spår fler poliser i lokalpolisområdet.

– Numera lägger myndigheten större vikt på polisaspiranternas placeringsönskemål i samband med utbildningen. Vi jobbar med att få fler personer från trakterna att söka polisutbildningen, bli placerade i lokalpolisområdet och sedan jobba här en längre tid…

Laila Naraghi (S) anser att de satsningar som görs på poliseväsendet är rätt väg att gå.
Laila Naraghi (S) anser att de satsningar som görs på poliseväsendet är rätt väg att gå.
Polissatsningen

Fram till 2024 ska antalet anställda inom Polismyndigheten ökat med 10 000 personer jämfört med 2016.

Mellan 2016 och april 2020 har antalet polisanställda ökat med 4 200 anställda, varav dessa är 555 polistjänster.

Polisområdet Kalmar-Kronoberg har under tidsperioden ovan fått påökning med 149 fler poliser.

I Polisregion Syd ingår länen Blekinge, Kalmar, Kronobergs och Skåne län.

Källor: Polisförbundet samt polisen och regeringens hemsidor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!