Sexologen förklarar: Så påverkar pandemin dejtandet

Visa vaccinationspass på första dejten? "Inte alls omöjligt" när pandemin klingar av och människor återigen kan dejta som förr, enligt Västerviks sexolog.

Det är inte helt ovanligt att berätta att man har antikroppar eller är vaccinerad i dejtingappen Tinder. Kan det vara framtidens bästa raggningsreplik?

Det är inte helt ovanligt att berätta att man har antikroppar eller är vaccinerad i dejtingappen Tinder. Kan det vara framtidens bästa raggningsreplik?

Foto: Skärmdump/Montage

Kalmar län2021-05-04 18:00

Mikael Bergman är kurator och sexolog. Han jobbar både på Familjeenheten inom individ- och familjeomsorgen, och på Västerviks ungdomsmottagning, och möter både unga och vuxna i sitt arbete. Många unga tjejer han pratat med har helt slutat dejta under pandemin. 

– Unga människor som bor hemma kan ha väldigt strikta förhållningsregler till vem som får komma in i huset. Bor man ensam har man kanske inte riktigt det problemet, utan avstår av andra skäl, säger han.

Det främsta skälet stavas såklart "smittorisk". För de som ändå letar efter snabba kontakter på dejtingappar är det inte ovanligt att meddela att man har antikroppar eller är vaccinerad.

– Man vill nog mest visa att det inte finns några hinder som står i vägen för att träffas, tror Bergman. 

Men:

– Många unga har lagt dejtingappar på hyllan. De är trötta på ytligheten, berättar Bergman. 

undefined
Mikael Bergman har sett flera förändringar i vårat dejtingmönster nu under pandemin. ”Många unga har helt lagt dejtingappar på hyllan”, säger han.

Han tror också att de som inte använder dejtingappar har betydligt svårare att dejta någon ny. 

– Det finns ingen naturlig mötesplats längre. 

– Sen tror jag att många bra dejter har gått förlorade just eftersom synen på pandemin och vaccinet är en sådan vattendelare. Om någon föreslår en fika kanske den andre tänker att man inte tar pandemin på allvar, säger Bergman.

Något som förvånat Bergman är att heterokillar i övre 20-årsåldern berättat att de faktiskt tycker att det är lättare att få till en träff med tjejer än förut. 

– Det förvånade mig, men rent logiskt är det ju rimligt att man vill träffas snabbare, om det är ensamma singlar som vill bota sin ensamhet. 

Men trots det uppdämda behovet av närhet tror inte Bergman att pandemins slut kommer innebära en sexuell frigörelse á la 60-talet. 

– Det som talar för en sådan period är ju såklart längtan efter närhet, inte minst med tanke på alla inställda gymnasiefester eller för de som inte fått debutera på krogen. Men jag har svårt att se det. Lust är en färskvara som måste underhållas. Har man lagt dejtandet på hyllan kan det vara svårt att bara plocka ner det från hyllan igen, förklarar han. 

Kanske kommer pandemin också få långvariga effekter på vårat framtida dejting- och sexliv, med tanke på att vi nu ser våra kroppar som smittbärare. 

– Vi är mer försiktiga nu, och kommer nog vara det även efter pandemin. Man slentriankramas inte längre, och jag tror det kommer vara svårt att få till en spontan närhet, även i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!