SIGNERAT: "Skit samma om det är sant eller ej - det är för jäkligt i alla fall"

Det lider mot Lucia och det är hög tid att slå ett slag för våra svenska traditioner.

Rebecca Forsgren Malmström, trädgårdstokig tvåbarnsmamma och allmänreporter på Vimmerbyredaktionen.

Rebecca Forsgren Malmström, trädgårdstokig tvåbarnsmamma och allmänreporter på Vimmerbyredaktionen.

Foto:

Kalmar Län2015-12-04 07:22


Just det. Behövs ingen påminnelse. Slaget är redan igång. Så här års frodas protester och missnöjesforum på sociala medier, i kampen för att behålla ytterligare en i raden av traditioner som är på väg att tas ifrån oss.

Upprop som "Vi vill ha Luciatåget kvar" delas och gillas för fulla muggar och det är klart att vi vill det, klart vi vill ha kvar Luciatåget. Luciamys vill man ju inte vara utan. Frågan är bara vem protesten är riktad till. Vem är den ondskefulle som vill ta ifrån oss det ljusaste vi har i midvintertid?

Vet faktiskt inte. Protesten är lika grumlig som mottagaren. Mig veterligen har det inte utgått något påbud att det minsann ska vara slutlussat från och med nu. Jag har då inte hört någon skola, kommun eller förening som gått ut och proklamerat att Lucia ska bannlysas.

Däremot blir det allt svårare, både här och där, att få ungdomar att inse vitsen i att kandidera till mera officiellt lussefirande. Synd, förstås. Det är också allt fler föreningar och andra arrangörer som efter år av vikande intresse, tid och resurser räcker över stafettpinnen och säger "nu får någon annan ta över, vi tyar inte". Trist, förstås.

Det ironiska med rasandet mot "nedmonteringen av vår svenska Luciatradition" är att själva hotet mot traditionen är svenska folkets ointresse för traditioner. Vår ständiga benägenhet att hoppas att någon annan ska ta tag i det.

Hur många personalgrupper, skolor, körer och organisationer som frivilligt och utan buller och bång alldeles frivilligt klär sig i vitt och och sjunger Lusse Lelle är omöjligt att säga - och det är väl där ansvaret ligger. Alla som är rädda för traditionens utdöende är ju fria att själva arrangera eller gå med i ett tåg. Ingen kommer att stoppa er.

Som om det inte vore nog med de problem vi verkligen har att brottas med, verkar det frestande att uppröras över påhittad censur. Upp till kamp för Kalle, julskinka och julesnö! Snart kan de tas ifrån dig!

I julhetsen kan man av bara farten lägga ohemult mycket energi på att skrika över årets julkalender - innan den knappt har börjat. SVT:s julkalender "Tusen år till julafton" väckte redan efter första avsnittet "historiskt starka" reaktioner och kritiken mot kalendern framförs i huvudsak av vuxna, "besvikna nostalgiker", enligt SVT:s tittarservice.

Teskedsgumman finns säkert både på dvd och i SVT:s arkiv.

Frid!

Rebecca Forsgren Malmström

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om