Slut med kontanter på bussen

Ska du ut och resa? Tänk på att från och med i morgon är det stopp för kontant betalning på länets alla bussar och tåg. Bankkort fungerar och det går också att köpa KLT:s eget värdekort "reskassa". Men än så länge finns bara en butik i Vimmerby som säljer reskassa.

Kalmar Län2012-12-08 05:06

- Vi har hunnit att skriva avtal med ett 25-tal av de drygt 80 butiker vi kontaktat, men vi hoppas att de hela tiden ska blir flera, säger Karl-Johan Bodell, trafikdirektör på Landstinget.
Anledningen till att pengar tas bort som betalningsmedel på bussar och tåg är risken för rån.
- Vi har i flera år jobbat tillsammans med våra entreprenörer, förarna och deras fackliga organisationer för att skapa en säkrare arbetsmiljö och där spelar kontanterna en avgörande roll för att undvika stölder, hot och misshandel, säger Karl-Johan Bodell.

Förskonade
Kalmar läntrafik är förskonad från allvarligare brott av det här slaget, men flera händelser har skett. Bland annat skedde ett rån i anslutning till Kustpilen i Linköping i våras. Det innebar att det blev ett omedelbart stopp för kontanter på tågen.
- Vi har väntat med att ta det här steget för att vi skulle ha ett fungerade system med bankkort ombord. Nu har vi provat det sedan i somras och det har fungerat bra, därför är tiden mogen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om