I mjölkkrisens spår får veterinärerna i landsbygdsdistrikten växla om. Från kossor till smådjur.
- Det kan gå hela dagar utan ett enda kobesök, säger Lena Jakobsson, klinikchef på Distriktsveterinärerna Gamleby/Vimmerby.
Det är en vanlig dag på Distriktsveterinärernas station i Vimmerby. Katter och hundar fyller behandlingsrummen. Klinikchef Lena Jakobsson, som har jour i både Vimmerby och Gamleby, har inga kor att åka ut och ta hand om idag. Om det inte händer något akut.
- Det är en markant skillnad mot hur det var tidigare. Vi var stora på kor i det här området och hade 2-3 veterinärer som for ut på gårdsbesök. Nu kan det gå dagar utan att vi har en enda ko.
Mjölkgårdarna blir färre och värre. Och det är något som förstås påverkar också veterinärerna. När mjölkgårdarna var fler var Vimmerby en blomstrande del av Distriktsveterinärerna. Katter, hundar och andra smådjur drar inte in lika mycket pengar som nötkreatur.
- Om man jämför 2012 med 2015 så har vi under den perioden minskat intäkterna från animalieproduktionens djur med 70 procent och ökat intäkterna från smådjuren med 43 procent. I omsättning pratar vi om miljoner.
Men färre kor betyder inte mindre att göra.
- Vi jobbar mycket mer med smådjur när korna försvinner. Det är smådjurens förtjänst att vi kan ha beredskap dygnet runt för alla djurslag, säger Lena Jakobsson.
Hon tror inte att många vet om att det är så, att de statliga Distriktsveterinärerna har beredskap också för smådjur dygnets alla timmar - och att det också är smådjuren som gör att det möjligt att ha veterinärstationen fullt bemannad under dagtid.
- Det är alltså tack vare smådjuren som vi fortfarande har möjlighet att ha en veterinär i beredskap i Vimmerby för det mesta. När vi inte kan lösa bemanningen så samarbetar vi ju med Gamleby, så det finns alltid någon som kan hjälpa sjuka djur dygnet runt, året om, när man ringer oss. Veterinär i beredskap innebär att man är beredd att rycka ut på akuta fall, men kan befinna sig sovande i hemmet.
Läs mer i tisdagens papperstidning
"Smådjuren är räddningen"
Veterinärerna har fått växla om i mjölkkrisens spår ? "Det handlar om miljoner i omsättning"
Veterinär Petter Ljung som pysslar om engelska springer spanieln Kenzo, som haft problem med en sprucken klo. Matte Angela Brusberg, Hultsfred, har haft hund i många år och är en van besökare på veterinärstationen. Foto: Rebecca Forsgren Malmström
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!