Smittan har halverat antalet tågresenärer

På bara några dagar minskade antalet resenärer på tågen i Kalmar län med 50 procent. Busstrafiken har minskat något mindre, men det lär öka nu när gymnasierna stängts.

Antalet resenärer på tågen i Kalmar län har minskat med 50 procent på mindre än en vecka.

Antalet resenärer på tågen i Kalmar län har minskat med 50 procent på mindre än en vecka.

Foto: Jimmy Karlsson

Kalmar län2020-03-19 07:00

– Gymnasieeleverna reser i huvudsak med linjetrafiken, säger Karl-Johan Bodell, trafikdirektör på Region Kalmar.

Redan innan beskedet kom att gymnasier och högre utbildningar endast ska ske på distans hade resandet med kollektivtrafiken i Kalmar län minskat kraftigt.

– Vi har betydligt färre resande än vanligt sen slutet av förra veckan. På några dagar har resenärerna på tågen minskat med runt 50 procent och på bussarna ligger minskningen hittills uppemot 30 procent, säger Karl-Johan Bodell.

Någon mer specificerad bild hur resandet avtagit mellan olika delar länet finns inte.

– Nej, men eftersom Kalmar är trafiknavet i länet, syns det mest där, men minskningen slår över hela länet, säger han.

Vad innebär det för er?

–  Vi behöver inte sätta in någon förstärkningstrafik, men hittills har vi heller inte ställt in några avgångar, vi får se hur det utvecklar sig. Det hänger ju också på det blir med sjukskrivningar av chaufförer hos våra entreprenörer, men än så länge ser det också ut att klara sig relativt bra, säger han.

KLT har inte infört några direkta restriktioner utöver de rekommendationer som exempelvis Folkhälsomyndigheten och Region Kalmar givit.

– Det handlar om hygienen och att hålla avstånd. Nu finns det ju utrymme på tåg och i bussar så man behöver inte sitta för nära varann. Det gäller också gentemot föraren, vi ska ha en avstämning med andra trafikbolag för att diskutera den sortens frågeställningar.

Karl-Johan Bodell är trafikdirektör på Region Kalmar.
Karl-Johan Bodell är trafikdirektör på Region Kalmar.
Karta: Norra Kalmar län
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!