Smittskyddsläkaren: "Vi jobbar frenetiskt på det"

Den här veckan kommer Region Kalmar lägga mycket fokus på utökade tester av vård och omsorgspersonal inom regionen och kommunerna.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Foto: Region Kalmar

Kalmar län2020-05-18 18:30

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin informerade förra veckan om att det fanns långt gångna planer på att utöka testerna av vårdpersonal för covid-19.

– Vi jobbar frenetiskt på det och förhoppningen är att vi kan säga mer om formerna och vilken omfattning i mitten av den här veckan, säger hon.

Vad är bakgrunden till att det behöver göras?

– Syftet är bland annat att kunna testa vård- och omsorgspersonal som har milda symptom. Kan de lämna negativa provsvar så blir mer personal tillgängliga för jobb, säger Lisa Labbé Sandelin.

I övrigt har folkhälsomyndigheten aviserat att det kan bli lättnader på de restriktioner som gäller för personer som är 70 år och äldre.

– Det tycker jag låter rimligt. Rekommendationerna behöver inte vara bundna till en viss ålder utan det ska mer vara styrt av vilken sjukdomsbild en person har, säger Lisa Labbé Sandelin.

Andra riktlinjer som håller på att ses över gäller resor och hur folk kan vänta sig att de behöver lägga upp sin semester i sommar. Utlandsresor lär blir svårt att få till utan det är hemmaplan som gäller.

– Folkhälsomyndigheten gick nyligen ut med att koloni och lägerverksamhet som hålls lokalt och följer råd och riktlinjer kan hållas. Det är viktigt för barn att kunna komma ut och göra saker. Jag vet också att det är på gång ett förtydligande kring riktlinjer för campingar och badplatser. Senast den 3:e juni ska mer besked om vad som gäller för resande inom Sverige komma, säger Lisa Labbé Sandelin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!