Sms hittar in finrummet – blir en bok

Regionsförfattarna i Kalmar län hade bokat in flera workshops runt om i länet. Coronautbrottet satte stopp för det och nu blir det en digital sms-skrivarworkshop istället.

Tove Folkesson och Ami Andersson söker både folk som skrivit förut och som är nybörjare på att skiva.

Tove Folkesson och Ami Andersson söker både folk som skrivit förut och som är nybörjare på att skiva.

Foto: Bertil Hertzberg

Kalmar län2020-05-08 10:00

Projektet heter “Vill du låna världen din berättelse” och går ut på att man skickar ett sms till regionsförfattarna Ami Andersson och Tove Folkesson som en anmälan. Sedan får man en skrivövning varje dag i en vecka. Varje skrivuppgift har man 24 timmar på sig att göra klart och sms:en vet man aldrig när de kommer.

– Det har blivit väldigt bra. Sms kommer rätt in i mobilen. Det blir en digital kommunikation. Telefonen är mer en privat värld där själva sms:en blir som en hemlis man har för sig själv, berättar Tove Folkesson. 

Alla samlade texter från skrivövningarna sätts senare samman i en bok. Det är runt 60 olika skribenter som har skickat in sina texter. Allt från kända författare till personer som ska skriva på ett nytt språk för första gången. 

– Alla röster är viktiga. Det spelar ingen roll om du är en prisbelönt författare eller nyanländ som ska skriva sina första meningar. Det ger ingen rättvis bild av länet utan alla röster, säger Tove Folkesson.

När regionförfattarna var tvungna att ställa in de planerade workshopsen kom idén om en digital sådan. 

– Vi tänkte att det skulle vara roligt för skrivande människor att få en skrivuppgift och lösa den på 24 timmar. Det ska kännas lekfullt och opretentiöst, säger hon. 

Det är mellan 20 till 30 personer som har gått kursen och det finns även några som står i kö för att få gå den.

– Det finns en chans att det blir en kurs till, säger Tove Folkesson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!