Om man registrerat sig som sms-livräddare får man ett sms när någon som befinner sig i närheten drabbats av misstänkt hjärtstopp. Smset går ut automatiskt när SOS-centralen larmas. Funktionen har tidigare funnits i Stockholms län och Västra Götalandsregionen, men är nu också tillgänglig i Kalmar län.
– Alla som kan tänka sig att hjälpa till frivilligt är viktiga. Minuter kan vara avgörande vid ett hjärtstopp. Så om man hinner dit innan räddningstjänsten och kan påbörja hjärt- och lungräddning kan man vara med och rädda liv, säger Melker Engström, ambulanschef i Västervik, som tycker att tjänsten är bra. Problemet, tycker han, är att det är svårt att förbereda sig och veta hur man kommer reagera vid en sån situation.
– Det kan vara bra att ta en minut att andas djupt och räkna till tio.
Väl på plats ska man påbörja hjärt- och lungräddning och sen sätta igång en hjärtstartare, om det finns tillgängligt. Melker Engström vill dock säga att det också finns andra sätt att hjälpa till, om man inte har möjlighet att göra hjärt-och lungräddning.
– Annan hjälp kan vara att gå ut och visa räddningstjänsten var den drabbade befinner sig, för att spara tid.
Ett tips som Melker Engström vill ge lagom till semestertider är att använda sig av karttjänsten i sin telefon och markera var man befinner sig. Under sommaren är många ute med båt, husvagn eller i en stuga som är svår att hitta. Om olyckan är framme kan hjälpen komma fortare om man kan visa eller förklara var man är.