Snabbare krishantering

Krisledning måste komma till stånd snabbare, samarbetet mellan olika organisationer måste bli bättre och fler personer måste hålla i krisledningen. Det är några av lärdomarna bakom den stora övningen kring en kärnkraftsolycka i våras.

En olycka på kärnkraftverket i Simpevarp med radioaktivt utsläpp var utgångspunkten för Sveriges största krisövning som genomfördes i Kalmar län i våras och som nu fått sin utvärdering.

En olycka på kärnkraftverket i Simpevarp med radioaktivt utsläpp var utgångspunkten för Sveriges största krisövning som genomfördes i Kalmar län i våras och som nu fått sin utvärdering.

Foto:

Kalmar Län2011-11-11 07:48


Under två månader, från början av februari till början av april i år genomfördes en omfattande krisövning i Kalmar län. Bland deltagarna fanns personal från Västerviks kommun. Övningen simulerade en kärnkraftsolycka i Oskarshamn och ett radioaktivt utsläpp.

Sveriges största
Ett 70-tal organisationer (bland annat kommuner, landsting, statliga verk, försäkringsbolag, polisen och OKG) deltog i vad som kallas Sveriges största krishanteringsövning.
I den nu klara utvärderingen gjord av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) står det klart att övningen i stort blev lyckad men att det finns en hel del brister att jobba på:
Samarbetet mellan de olika organisationerna måste bli bättre. MSB menar därför att det också till vardags bör skapas sätt att samarbeta.

Löser inte under kris
- Samverkan är inte något man löser under en kris, skriver Katarina Hildingsdotter i utvärderingen.
MSB pekar också på att flera av deltagarna måste utveckla sin stabsmetodiken (det vill säga bland annat mötesstruktur och framtagande av lägesbilder). Hur olyckor larmas måste också ses över, menar MSB i sin utvärdering.
Automatiserade larm är att föredra eftersom det tar kortare tid än manuell larmning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om