Snön gör det hett för försäkringsbolagen

Snön ökar trycket på Försäkringsbolagen, som blir nedringda den här vintern. - Vi är mycket hårt belastade och det här är det värsta jag varit med om på länge, säger Ulf Hastlindh, gruppchef på skadeavdelningen på Länsförsäkringar i Kalmar län.

Kalmar Län2010-03-04 07:16

Efter tövädret i helgen hade växeltelefonisterna på Länsförsäkringar i Kalmar län det hett om öronen.
- Det kom 600 samtal mellan klockan 9 och 12 måndag förmiddag. Nu skulle väl inte varenda ett till skadeavdelningen, men belastningen är hård, säger Ulf Hastlindh, gruppchef på skadeavdelningen.
Han säger att man måste gå tillbaka till stormarna Gudrun och Per och de kraftiga översvämningarna i Kalmarområdet 2003, då mängder av källare stod under vatten, för att kunna jämföra när det gäller anhopningen av frågor som gäller skador på byggnader.

Villor och hyrshus
Väderleken styr frågeställningarna. I samband med tövädret var det många som fick problem med läckande tak.
- Det handlar om hyreshus och vanliga villor där vattnet inte har någonstans att ta vägen när stuprören är igenkorkade och då rinner det in under takpannor och under takfoten. När det är kallare handlar det mer om vattenledningar i fritidshus som frusit sönder och mängder av altaner som rasat under snömassorna.
Men altantak och liknande omfattas inte av villahemförsäkringen och samtalen registreras därför inte.
- Däremot har just nu 74 registrerade fall med snötrycksskador på tak som vi ska ut och besiktiga. Det gäller främst maskinhallar och ladugårdar, men vi har också två bostadshus i länet som det kan bli ersättning på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om