Stopp för besök och permissioner på anstalter

Med anledning av corona-viruset inför kriminalvården omedelbara begränsningar på anstalter och häkten.

För att undvika spridning av corona-viruset införs begränsningar för besök på anstalter och de intagnas permissioner.

För att undvika spridning av corona-viruset införs begränsningar för besök på anstalter och de intagnas permissioner.

Foto: Jeppe Gustafsson/arkiv

Kalmar län2020-03-12 18:17

Med anledning av det nya corona-viruset, Covid-19, har Kriminalvården fattat beslut om att begränsa besöken till intagna på anstalter och i häkten. Detta sker med omedelbar verkan för att förhindra smittspridning. 

De nya reglerna innebär att intagna i anstalt och häkte endast får ta emot besök av försvarare, åklagare och polisanställda. Inga andra besök får genomföras. Undantaget är personer som utför uppdrag åt Kriminalvården, exempelvis präster och hantverkare.

De intagnas permissioner påverkas också. Inga nya permissioner som inte är absolut nödvändiga får beviljas. Och redan beviljade permissioner dras tillbaka –  om det inte finns mycket starka skäl för dem, uppger Kriminalvården i ett pressmeddelande på torsdagen.

Lennart Palmgren, direktör för anstalt, häkte och frivård vid Kriminalvården, har också fattat beslut att "egna inställelser i anstalt ska skjutas upp med två veckor i taget till dess att myndigheten beslutat något annat".

Enligt Palmgren tas besluten av omsorg både för personal och intagna.

"Kriminalvårdens klienter är en särskilt utsatt grupp, de har generellt ett sämre hälsotillstånd än genomsnittsbefolkningen. Våra klienter kan inte heller själva vidta åtgärder för att skydda sig mot smittorisker. Den höga beläggningen gör att fler intagna än normalt vistas på en begränsad yta och lättare kan utsättas för smitta", säger Palmgren i pressmeddelandet.

För frivården gäller från och med måndag att personlig kontakt mellan handläggare och intagna ska undvikas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!