Det behövs både mer personal och annorlunda kompetens i framtiden. Kalmar läns landsting vill vara en attraktiv arbetsgivare som båda kan rekrytera nya anställda och behålla de som redan finns.
– Vi har inventerat våra anställda efter yrkeskategorier och ser att främst behöver vi rekrytera sjuksköterskor och undersköterskor, men även specialist läkare och barnmorskor, säger Yvonne Hagberg, som är ordförande för personalorganisationen med ansvara för medarbetarfrågor inom landstinget.
Genom att öka ST-tjänster i primärvården och öka antalet AT läkare, hoppas man att lösa behovet av tillgängliga läkare själva.
– Vi ökar AT-läkare med sex nya tjänster. Varje år tar vi in 35-40 AT-läkare nu ökar vi det till 40-45 AT-läkare tjänster.
Landstinget har inte haft någon svårighet att locka till sig AT-läkare som vill göra sin utbildning här. Nu är målet att de också ska stanna kvar vid länets sjukhus och inom primärvården efter avslutad utbildning.
Satsar 15,2 miljoner
De kommande tre åren satsar landstinget 15,2 miljoner kronor på kompetensförsörjning och rekrytering.
– Redan nu satsar vi pengar på sjuksköterskeutbildningen vid Campus. Varje termin utexamineras det tolv sjuksköterskor där och vår förhoppning är att de väljer landstinget som arbetsgivare, säger Lena Segerberg (S).
Om de nya sjuksköterskorna väljer att stanna i landstinget i 36 månader, får de 36 000 kronor i bonus, om de jobbat den tiden ute på en vårdavdelning, både dag och natt.
Man gör även fortsatta satsningar på yrkessvenska för nyanlända. Man kommer även att låta sjuksköterskor jobba efter 67 år.
– Det är upp till individ till individ som får bestämma i hur många år till de vill arbeta.
Ny teknik
I framtiden vill landstingsledningen nyttja digitaliseringens möjligheter.
– Det innebär nya arbetssätt. Till exempel med journalhantering, digitaliserade patientmöten via video och tidsbokning via länk, säger Linda Fleetwood (V).
Lena Segerberg påtalar att man inte gör detta för att spar in på personalen.
– Vi gör detta för att frigöra tid.