Tekniska verken vill sälja anläggningar

Regleringsproblematiken kring sjön Yxern fortsätter.

Kalmar Län2015-10-21 06:26


I måndags skickade Tekniska verkens ordförande Nils Hillerbrand och Anders Jonsson vd på bolaget ett brev till Vimmerby kommun, Västervik kommun, Länsstyrelsen Kalmar län, Kammarkollegiet och till Yxerns regleringsföretag.

I brevet redogjorde dessa båda herrar för Tekniska verkens syn på regleringsproblematiken kring sjön Yxern i Vimmerby kommun och kastar samtidigt fram en önskan att få gå till försäljning av berörda vattenkraftsanläggningar till någon annan aktör, exempelvis kringliggande kommuner eller någon engagerad ideell organisation som är bättre lämpad att hantera dessa utmaningar.

Linköpings kommunala kraftbolag har hamnat i kläm mellan hänsyn till naturvården å ena sidan och ett antal gamla vattendomar som tolkas på olika sätt i olika län. Samtidigt fortsätter man att producera el och värme samt göra vad man kan för att klimatkompensera. Nu verkar det som om man blivit lite trötta på den komplexa hanteringen av motsägelsefulla uppdrag, restriktioner och ett spektrum av lokala intressenter speciellt de som ligger i ett annat län därav förfråga om avyttring.

För drygt tre veckor sedan tog Tekniska verkens styrelse beslut om att utreda vattenvägarna i samband med vattenkraften i Motala Ström, Stångån, Svartån och Storån.

Frågan har tidigare varit föremål för granskning i en förstudie "Fria fiskvägar i Motala ströms avrinningsområde" som bolaget medverkade i.

Läs mer i onsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om