Tioåring kunde ha dött av piprensare i halsen

En far som kom in med sin tioåring som fått en piprensare i munnen rekommenderas av läkare på akuten i Oskarshamn att åka vidare med egen bil till barnakuten i Västervik för bedömning. Läkaren bedömde det som osannolikt att piprensaren skulle sitta i luftstrupen. Barnet kunde ha dött och händelsen har nu lex Maria-anmälts.

Foto: TT Bild

Kalmar Län2017-12-08 13:14
Chefläkare Elmar Keppel vid Oskarshamns sjukhus har gjort en anmälan enligt lex Maria efter en bristande undersökning av en patient.
Fallet gäller en patient i tio-årsåldern som sökte sig till akuten i Oskarshamn efter att under skoltid fått en del av en piprensare i munnen. Hen upplevde därefter att det kändes annorlunda att andas. Den behandlande läkaren på akuten bedömde utan vidare undersökning att det verkade osannolikt att piprensaren skulle sitta i luftstrupen och rekommenderade patientens far att köra patienten med egen bil till barnakuten i Västervik för bedömning.
I Västervik bekräftades att piprensaren hade fastnat i luftstrupen och patienten skickades i ambulans till Universitetssjukhuset i Linköping efter samråd med öron-, näsa-, halskliniken där.
För att förebygga en eventuell svullnad i luftstrupen som en främmande kropp kan utlösa behandlades patienten omgående med lämpliga läkemedel och för att garantera patientsäkerheten under transport till Linköping följde en narkossjuksköterska och en narkosläkare med i ambulansen.
Handläggningen på akuten i Oskarshamn har utsatt patienten för stora risker med eventuellt livshotande konsekvenser och anmäls enligt lex Maria.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om