Tog med sig 1 000 liter öl till Sverige – döms för smuggling

En 66-årig man hemmahörande i Mönsterås kommun har dömts till samhällstjänst för spritsmuggling. Enligt den färska domen från Kalmar tingsrätt har mannen fört in över 1 000 liter öl och mängder av sprit och vin till Sverige.

Foto: TT

Kalmar Län2016-12-07 09:38

Enligt domen ska smugglingen ha inträffat i december i fjol, för nästan exakt ett år sedan.

Den 66-årige mannen stoppades då i tullen med följande laddning alkoholhaltiga drycker: 85,8 liter sprit, 55,75 liter vin, 1 045,44 liter starköl samt 79,2 liter cider.

Dessa mängder var i största laget, ansåg både tullen och tingsrätten – varpå mannen nu dömts till villkorlig dom med samhällstjänst på 100 timmar.

Så här har tingsrätten resonerat, gällande mängden alkohol, i domen:

”XX:s (den 66-årige mannens) uppgifter om att alkoholen delvis är till hans bröder och döttrar är uppgifter som inte framkommit tidigare under utredningen och är enligt tingsrättens mening närmast att bedöma som en efterhandskonstruktion. Åtalet är därmed styrkt och XX ska dömas för smugglingsbrott.”

10 liter sprit, 90 liter vin, 20 liter starkvin och 110 liter öl får man som privatperson föra in i Sverige. Kommer man till gränsen med större kvantiteter gäller det att kunna lämna detaljerad och kontrollerbar information för att inte riskera att dömas för smuggling.

Alla den alkohol som 66-åringen köpt, och som tullen tog i beslag, kommer att förstöras (hälls ut).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om