I onsdagens tidning berättade vi om att förlossningsvården kommer att få mer pengar efter ett budgetförslag från regeringen. Linda Fleetwood (V), landstingsråd vid landstinget i Kalmar, skulle gärna vilja anställa fler barnmorskor för de extra pengarna men problemet är att det saknas utbildade barnmorskor att anställa.
– Vi behöver personal men de är svåra att hitta, sa hon.
Hon säger också att vidareutbildning av sjuksköterskor till barnmorskor pågår och de första blir utexaminerade till hösten.
Hur de tolv miljoner kronorna ska fördelas i länet kommer att fördelas kommer personalen vid länets förlossningskliniker vara med och påverka.
Det här ska pengarna gå till
Det råder brist på barnmorskor nationellt och även i vårt län.
– En del av pengarna kommer att användas till utökning av utbildningstjänster, dvs sjuksköterskor som utbildar sig till barnmorskor. Utbildningen tar 1, 5 år. Även inom inkontinensvården kommer utbildning att ske av uroterapeuter, säger Lena Arvidsson, klinikchef kvinnokliniken i Västervik.
En kampanj kommer att genomföras för att öka andelen kvinnor som tar cellprov då man vet att dessa kontroller minskar risken för livmoderhalscancer.
– Vi kommer också ha utbildning för personal för att förebygga bäckenbottenskador vid förlossning samt om amning.
Pengarna kommer också att användas i olika projekt, exempelvis för att undvika kraftig viktuppgång i samband med graviditet.
Campus har utbildningen
Utbildningen till barnmorska går att söka genom Campus i Västervik. Hösten 2017 börjar nästa utbildning som pågår på helfart under tre terminer.
– Det är ett samarbete mellan kvinnoklinikerna i Karlskrona, Kalmar, Växjö och Västervik. Man läser den teoretiska delen i Kalmar medan man gör praktiken på något av de fyra sjukhusen, säger Karin Bolin, som är studie-och karriärvägledare vid Campus i Västervik.
Västervik har tre utbildningsplatser.