Tommy krönika: Nitriterna kan ge cancer

Ingen har väl missat medias information, på sista tiden, om att vissa charkprodukter kan öka risken för tjocktarmscancer.

Tommy Svensson har arbetat på heltid med tillsatser i mat och vitaminer i flera år och har bland annat skrivit åtta böcker om ämnet. Nu skriver han varje vecka en text om tillsatser och hur man äter sig till ett friskare liv. Bild: Lennart Moberg

Tommy Svensson har arbetat på heltid med tillsatser i mat och vitaminer i flera år och har bland annat skrivit åtta böcker om ämnet. Nu skriver han varje vecka en text om tillsatser och hur man äter sig till ett friskare liv. Bild: Lennart Moberg

Foto:

Kalmar Län2015-11-18 13:20


Nu sist vara det WHO Världshälsoorganisationen som kom med en rapport. Och snabbt pratar då Livsmedelsverket om rött kött. Detta samband mellan processat kött och cancer är inget nytt, utan dessa larm kommer med jämna mellanrum. Bara beklagligt att Livsmedelsverket blandar in rött kött i denna debatt.

I processat kött som t.ex. korv, leverpastej, sylta, skinka och bacon blandas natriumnitrit E 250 i dels för att öka hållbarheten, men även för att minska risken att tveksamma bakterier får fäste i produkten. E 250 är känt för att vara cancerogent, så i Australien, Nya Zeeland och i Israel är ämnet förbjudet p.g.a. av detta.

Nitritsalterna E 250 kan orsaka just de cancerformerna som WHO varnar för. Sverige är ett av de länder som har mest nitriter i sina produkter.

Susanna Larsson, docent i epidemiologi vid Karolinska institutet säger att det är inte köttet i sig som är cancerogent. Inte heller processade köttprodukter, som korv, bacon och leverpastej, utan de ämnen som tillsätts i dessa produkter för att öka hållbarheten. (E 250) Ju mer produkter man äter som innehåller natriumnitrit E 250, desto mer ökar risken.

I Sverige får cirka 900 personer diagnosen att de har den typ av tjocktarmscancer som natriumnitrit E 250 kan vara orsak till varje år. Denna form av cancer är mycket svårbehandlad. Susanna Larsson har tidigare visat att natriumnitrit även ökar risken för en betydligt vanligare cancerform, mag- och tarmcancer, men här kan även rökning av köttprodukter och inte minst fusket med rökarom vara ett problem. Om man skulle ta bort nitriterna helt skulle alla människor som dör av dessa cancerformer överleva och bara en handfull insjukna i otrevliga bakterier varje år.

Livsmedelsverket vet nog mycket väl att det är natriumnitrit och inte rött kött som är orsaken till cancern, men de vågar förmodligen inte erkänna att de godkänt en tillsats som är farlig. Om man äter mycket charkuterivaror som t.ex. korv, bör man nog minska konsumtionen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om