Att stå där framför alla dessa läckra rätter och dessutom hungrig, gör att man ofta tror att man kan äta mycket mer än man egentligen kan och dessutom vill man kanske smaka på alla rätter.
Skapar viktproblem
Alla vet att äter vi för mycket och får i oss mer kalorier än vi bränner. För ofta slutar detta i de flesta fall med viktproblem, med ökad risk för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar.
Vet man med sig att man har svårt att hålla igen och inte kan lägga en normal portion på tallriken, så bör man nog undvika buffématen och välja andra restauranger i stället.
De värsta exemplen är om man väljer smörgåsbordet på någon av våra finlandsbåtar. När dörrarna öppnas rusar folk in hugger sina tallrikar och störtat mot smörgåsbordet, där det finns den ena läckerheten efter den andra.
Här ska man börja med förrätt vid sillbordet och bara där plockar man ofta på en hel måltid på tallriken. Men man klarar även en minst lika stor portion från det varma och visst finns det ett hål över även för efterrätten.
När man sedan går från bordet är magen så full att man mår allt annan än bra, men många läckra rätter har man fått i sig.
Det konstiga är att det ofta finns plats för frukost nästa dag.
Var rädd om din hälsa
Övervikt medför i de flesta fall ökad risk för sjukdomar som förhöjt blodtryck och kolesterol, hjärtproblem, samt att leder och ben tar stryk.
Vet du med dig att du nästan alltid säger ”oh, vad mätt jag blev” när du lämnar bufférestaurangen, så är du förmodligen en av dess som inte har karaktär att äta normala portioner.
Det kan finnas flera olika anledningar till att man äter för mycket.
Dels att man trodde att man var hungrigare än man var. Men det går ju alltid att hämta en gång till om det skulle vara så. Kanske tar man för mycket mat för att detta kostar lika mycket som en normalportion och man äter av ren snålhet.
Jag är själv en person som ofta äter för mycket om det serveras buffémat och tänker nästan varje gång att jag åt för mycket. Så lösningen är ofta restauranger där maten serveras upplagd på tallrik och där man inte själv bestämmer hur stora portionerna ska vara.
Säkert är buffématen orsak till en stor del av de cirka 10 kg som jag själv har i övervikt.