TOMMYS KRÖNIKA: Äter du bra blir du klokare

De flesta har väl hört av sina föräldrar, när man var liten, att om man äter ordentligt så blir man stor och stark. Men nu visar forskningen att vi även kan äta oss smartare och få bättre minne.

Foto: Lennart Moberg

Kalmar Län2016-05-24 16:00

Forskning kring minnet har visat att maten vi äter påverkar hjärnans funktioner mer än man trott tidigare. Inger Björck, professor i livsmedelsrelaterad nutrition vid Functional Food Science Centre och livsmedelskemi vid Lunds universitet, har studerat livsmedlens kvalitet i samband med fetma och typ 2 diabetes. Hennes forskningen visade att inte bara kolesterol och blodtryck sjönk i samband med rätt mat, utan att minnet, vår förmåga att lösa problem och vårt språk förbättrades.

Hur gjordes testerna?

Testpersonerna fick äta fet fisk, spannmål som inte raffinerats utan var fullkornsprodukter, frukt och grönsaker som var rik på antioxidanter samt nötter och andra fiberrika produkter. Detta visade sig vara väldigt gynnsamt för att dämpa inflammationer i kroppen.En inflammation ökar inte bara risken för fetma och hjärt- och kärlsjukdom, utan kan också negativt påverka hjärnans minnesfunktioner.

Man såg ett tydligt resultat efter så kort tid som fyra veckor, då samtliga försökspersoner hade förbättrade sin kognitiva prestationsförmåga. Men även blivit mer aktiva och intresserade för problemlösningar.

Ställ krav på barnen

Alla vill väl att deras barn ska vara duktiga i skolan och att det ska gå bra för dem i livet.

Men tyvärr så är det många föräldrar som har dålig koll på vad barnen stoppar i sig. Godis, chips, läsk och hamburgare ersätter måltider och om barnen själva fick välja, så är det många som skulle välja dessa produkter i stället för riktig mat varje dag. Om barnen dessutom dricker energidrycker utan att föräldrarna sätter stopp, då har man verkligen tagit ett steg i fel riktning.

Även de flesta kommuner har missat vikten med maten och serverar barnen fiskpinnar med nästan bara panering, chicken nuggets med transfetter och halvfabrikat med massa tillsatser i skolan. Dessutom används ofta margariner som ökar risken för inflammationer p.g.a. sitt innehåll av omega 6. Problemet är att om skolan servera husmanskost, hoppar flera elever över lunchen, då de inte känner igen maten då de ofta får halvfabrikat hemma.

Det är viktigt att lära barnen, redan när de är små, att man måste äta varierad kost för att hålla sig frisk och lära sig att äta allt som är nyttigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om