Utbudet av pepparkakor är stort så här års i våra butiker och det finns en rad märken och smaker att välja på. Tyvärr så får man leta om man ska hitta några utan onödiga tillsatser.
De flesta märken innehåller mer eller mindre olämpliga tillsatser och om de inte gör detta, så innehåller de palmfett, palmolja eller solrosolja som är tre mycket olämpliga oljor, då de två första innehåller ett mättat fett med långa fettsyror som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar och solrosoljan, om den inte är kallpressad, innehåller det cancerogena ämnet Bensapyren. Detta skulle man kunna lösa genom att baka på kallpressad ekologisk solrosolja men den är förmodligen för dyr.
Butikernas fel
När man pratar med tillverkarna så menar de att det är butikernas fel att de måste använder dessa tveksamma oljor. Själva vill flera av dem gärna baka sina pepparkakor på smör, men butikskedjorna kräver så lång hållbarhet på pepparkakorna att det är omöjligt att använda detta.
De som är ansvariga för inköpen i butiken, vill ha en hållbarhet på minst 6 månader och smöret klara inte denna tid innan det börja smaka härsket om pepparkakorna står framme i värmen i butiken. Pepparkakor är ju populärast runt jul så varför denna långa hållbarhetstid? Kanske dags för oss att börja fråga efter pepparkakor bakade på smör och med äkta kanel när vi handlar.
Falsk kanel i alla pepparkakor
jag har letat efter pepparkakor med äkta kanel, men tyvärr har jag inte hittat några. Den kanel som används är den giftiga kassiakanelen, så små barn bör inte äta pepparkakor alls, då deras lever inte kan bryta ner kumarin som giftet heter i kassiakanelen.
Baka själv, men köp inte färdig deg
Även om man vill baka själv och köper färdig deg, innehåller denna både tillsatser, olämpliga oljor och den giftiga kassiakanelen, så gör alltid din deg själv.
Blanda 2,5 dl brun farin, 3/4 dl ljus sirap och 3/4 dl vatten i en kastrull och koka upp. Ta av kastrullen och låt 150 g smör smälta i blandningen, tillsatt 1 matsked mald äkta kanel (finns i välsorterade butiker) 1 matsked mald ingefära och 1 matsked malda kryddnejlikor, låt blandningen kallna under omrörning. Blanda i 1 tesked bikarbonat (gärna Dr. Oetker som är aluminiumfri) och 6-7 dl ekologiskt vetemjöl. Knåda degen väl. Lägg degen i en påse i kylen till nästa dag. Kavla ut på mjölat bakbord. Grädda i mitten på ugnen i 175 grader i 6-8 min.
TOMMYS KRÖNIKA: Baka pepparkakorna själv
Tommy Svensson har skrivit en ny krönika - den här gången om pepparkakor.
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!