TOMMYS KRÖNIKA: Bara friterat på vissa restauranger

Har de senaste åren besökt flera restauranger, som utifrån gatan ser trevliga ut och som verkar kunna servera en god och bra måltid. Men väl inne på restaurangen så ser man på matsedeln att alla rätter serveras med antingen pommes frites eller friterade potatisklyftor.

Bild: Lennart Moberg

Bild: Lennart Moberg

Foto:

Kalmar Län2016-09-13 16:00

Visst kanske man kan få en sallad, där inget är friterat. Men om man ställt in sig på en köttbit, så är kanske inte sallad det man vill ha.

Sedan många år tillbaka så försöker jag undvika friterat så lång som möjligt och detta är inte för att friterat är fetare och innehåller mer kalorier, utan för att den olja som maten friteras i är en dålig olja som till och med anses öka risken för hjärtproblem.

Friteringsolja

Ofta är det härdad solrosolja som används vid fritering. För det första, så är solrosolja en av de mest olämpligaste oljor vi kan få i oss, på grund av sitt höga innehåll av omega 6, men detta har jag ju skrivit om tidigare.

Problemet här är istället, att friteringsoljorna innehåller transfetter och det finns risk för att dessa ökar varje gång oljan värms upp på restaurangen.

På senare tid har man försökt minskat mängden transfetter i färsk friteringsoljor till ca. 2% av den totala fettmängden.

Men även detta är alldeles för högt och vi bör istället ställa krav på nolltolerans när det gäller både transfetter och en rad andra ämnen.

Pommes och panerad mat, som friteras i olja, suger upp ganska mycket av oljan, viket gör att vi riskerar att få i oss mer transfetter än vad som är lämpligt.

Mest ledsen blir jag när jag ser föräldrar som låter sina barn stoppa i sig friterad stripps på våra hamburgerrestauranger och matar dem med transfetter redan när de är små. Transfetter som lagras i kroppen och som enligt flera forskare är ett ämne som ökar risken för framtida hjärt- och kärlproblem.

Om ni nu måste gå till dessa hamburgerrestauranger med era barn, ge dem helst något annat än friterat att äta.

Bojkotta restauranger

Det är viktig att visa vad man vill ha när man går på restaurang. Finns t.ex. inte stekt- eller bakad potatis eller kanske gratäng till köttbiten du tänkt äta, eller kokt potatis eller ris till fisken, så gå till en annan restaurang.

Det räcker med att ett 10-tal personer lämnat restaurangen missnöjda med utbudet, för att personalen ska börja tänka om.

Om man ska kunna förändra på sikt, måste vi visa vad vi vill ha och inte acceptera tillsatser, kemiska ämnen eller sådant som kan göra oss sjuka i maten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om