Men det kanske farligaste ämnet E 250 natriumnitrit finns fortfarande kvar. Efter WHOŽs larm om tjocktarmscancer, så kanske det även är hög tid att börja sälja fler skinkor utan detta cancerogena ämne som E 250 är.
Tillsatsen används i saltlaken vid rimningen för att öka hållbarheten, men också för att den färdigkokta skinka ska få en rosa färg även efter tillagningen.
Nitritfri skinka, även kallad gråskinka går att beställa i butiken. Tyvärr var efterfrågan mycket större än tillgången förra året, så den tog slut långt före jul. Hoppas att de som levererar skinka tog lärdom av detta och ökar produktionen i år.
Nitritfri skinka bleknar och får en något grå färg när den tillagas och är inte alls lika fint rosafärgad som skinka som innehåller E 250. Men smaken är den samma. Så varför utsätta kroppen för ett ämne som kan orsaka tjocktarmscancer bara för färgens skull.
Svensk julskinka innehåller ofta även antioxidationsmedel i kombination med nitriten, till exempel tillsatsen natriumaskorbat (E 301), som används för att stabilisera den rosa färgen. Detta ämne är inte alls lika farligt som natriumnitrit även om det är onödigt i skinka.
Redan nu varnar Branschorganisationen Svenskt kött att det kan bli brist på alla svenska skinkor i år, eftersom antalet svenska grisproducenter sjunker samtidigt som efterfrågan på svensk julskinka ökar. Kanske är detta bara ett knep för att kunna höja priset, eller för att vi ska köpa skinkan tidigare.
KRAV skinkor har däremot ökat och man räknar med att i år kommer över 200 ton att säljas i butikerna. Tyvärr kommer inte alla att märkas med KRAV, då nitrit E 250 inte är godkänd i KRAV-skinka. Så en stor del av KRAV-grisarnas skinkor märks förmodligen istället med EU-ekologiskt, som har mindre stränga regler och där man kan blanda i E 250 trots att tillsatsen räknas som en "värstingar" när det gäller tillsatser.
Nu är det ju inte bara skinkan som innehåller nitrit när det gäller julmaten, utan korvar, köttbullar, sylta, patéer och alla andra produkter med kött är ju också fullproppade med detta cancerogena ämne. Så det bästa man kan göra, är ju att tillverka så mycket som möjligt av julmaten själv, med så rena råvaror som möjligt.
Tommys krönika: Beställ nitritfri skinka till julen
Det har blivit lättare de sista åren att få tag i skinkor där man tagit bort vätskebildande fosfater och smakförstärkare.
Bild: LENNART MOBERG
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!