Citronsyra tillverkas inte av citron som man kan tro av namnet, utan av t.ex. majs med hjälp av lösningsmedel och en borstmögelsvamp som har den otrevliga biverkningen att den kan förvärra en pollenallergi.
Tittar man t.ex. på ett paket med texten mörk oxbuljong, så kan man se att buljongen innehåller 2,1 procent köttsextrakt samt en rad tillsatser, palmfett, solrosolja och fullhärdat palmfett.
Hur kan vårt Livsmedelsverk gå med på ett en produkt med så lite oxkött får kallas oxbuljong och att en fiskbuljong får kallas detta trots att den bara innehåller 5.8 % fiskpulver. Varken köttet eller fisken har förmodligen någon som helst betydelse för smaken, utan här är det tillsatserna, saltet och sockret som gör att vi tycker maten blir godare.
Migränanfall av E 621
Smakförstärkarna och då främst natriumglutamat har visat sig vara en tillsatser som kan utlösa migränanfall om man lider av sjukdomen. Men även orsaka viktökning och en rad andra otrevliga biverkningar.
Fonder något bättre
Tittar man på innehållet i flytande buljonger eller fonder som de heter, kan man hitta flera utan dessa otrevliga smakförstärkare. Men här används ofta modifierad stärkelse, konserveringsmedel och aromer i stället.
Modifierad stärkelse tillverkas ofta med hjälp av flera mycket tveksamma kemikalier och misstänks kunna höja vårt onda kolesterol. Konserveringsmedel kanske behövs om man ska förvara en produkt länge, men gör man sin buljong själv, så slipper man ju detta. Arom visar ju bara att produkten har så dålig kvalité att man måste höja smaken med hjälp av kemiska ämnen.
Det finns bra buljonger
Jag har vid några tillfällen hittat buljonger utan tillsatser och tveksamma ämnen, men tyvärr väldigt sällan i en vanlig livsmedelsbutik, utan dessa finns i de flesta fall i hälsokostaffärer.
Men det bästa är att alltid försöka göra sin buljong själv eller laga sin mat av så bra råvaror med så mycket smak, att man inte behöver några buljonger eller konstgjorda ämnen för att få mer smak på det man äter.