Dels har mängden pollen varit högre, men man har kanske även druckit mer saft, läsk eller andra drycker som innehåller den falska citronsyran på grund av värmen.
Visst används tillsatserna E 330, E 331 och E 332 på samma sätt som man förr i tiden använde naturlig citronsyra som tillverkades av äkta citroner. Men den syntetiska formen som används idag, har inget med citroner att göra och har inte ens varit i kontakt med en citron.
Hur man får använda ett namn på detta sätt, för att vilseleda oss konsumenter, är helt oförståeligt.
Finns ingen forskning
Livsmedelsverket som godkänt denna tillsats, menar att det finns ingen forskning som visar att citronsyra skulle vara ett problem för personer med pollenallergi. Men själv har jag träffat på över 50 personer som blivit mer eller mindre av med sin allergi sedan de tagit bort tillsatsen.
Livsmedelsverket bedriver ingen egen forskning, när det gäller tillsatser, utan de litar på företagen som tillverkar produkten och som själva tjänar pengar på den och vem skulle betala för en opartisk forskning?
Den svamp som används för att tillverka E 330 är normalt väldigt giftig för oss människor, men tillverkarna menar att de bara använder stammar som är ofarliga. Men om de inte har koll på att tillsatser kan förvärra pollenallergi har de då koll på giftighet?
Tillsatserna E 330, E331 och E 332 framställs biotekniskt genom att t.ex. glukos från majs jäses med hjälp av mögelsvampen, sen tillsätts kalk och svavelsyra för att fälla ut tillsatsen.
E 330 (citronsyra) är en av våra mest använda tillsatser, men så är också pollenallergi en av våra vanligaste sjukdomar och den åkomma som orsakar mest sjukskrivningar under senvår och försommar.
Hur undviker jag tillsatsen?
Det är inte lätt att utesluta tillsatsen. då den finns i många olika produkter. Nästan alla drycker som saft, läsk och de flesta fruktdrycker, men även i röror, potatissallader, glass, sylt, ja till och med i fryst fisk och ost, samt i en rad andra produkter.
Har du problem med pollenallergi så titta alltid efter citronsyra eller E 330 i innehållsdeklarationen.