De flesta billiga glassorter är ofta riktiga tillsatsbomber och inte nog med det, tillverkade av råvaror som inte allts hör till glass, som vegetabiliskt palmfett, smörfett, emulgeringsmedel E 471, glukos och mycket annat. Glass ska vara tillverkad av grädde, socker och äggula samt ett naturligt smakämne. Dessutom har tillverkarna hittat på knep att pumpa luft i glassen och sälja den per liter i stället för kilo som andra varor ofta säljs i.
Gamla premiärministern Margret Thatcher sägs vara medskyldig till att vi äter glass med en massa luft. Som ung kemist ska hon ha arbetat med att utveckla nya sätt att pumpa in luft i glassen för att göra tillverkningen mer lönsam.
Det finns ingen gräns för hur mycket luft tillverkaren får pumpa in i en glass för att öka volymen.
Tillsatsfri glass
Hittade för ett tag sedan ett halvliterspaket med gammeldags vanilj, där tillverkaren tagit bort de tillsatser som tidigare funnits i just denna glass. Visserligen innehöll glassen vaniljarom men det får man kanske stå ut med.
Jag undersökte även andra glassmaker, men det var bara just gammeldags vanilj som var tillsatsfri och innehöll: Skummjölk, grädde 24%, skummjölkspulver, socker, äggula, vaniljstångsbitar och arom.
Visst finns det en hel del att klaga på när det gäller denna glass. Men för att vara ett av de stora glassföretagen och en glass som man hittar i de flesta butiker och dessutom till ett bra pris, så fanns inte ett enda E-nummer.
Skummjölk, skummjölkspulver kanske är lite onödigt i glass, men inte farligt om man inte har någon allergi eller intolerans. Och dessa gör att glassen kan säljas till ett bra pris. Den största missen är nog aromen som alltså är en vaniljarom som tillverkas av rötad gran. Men ändå så är det roligt att se dagens utveckling, där allt fler stora företag väljer bort tillsatser och börjar förstå att vi konsumenter inte vill ha detta i vår mat.
Gör din glass själv
Jag har tidigare skrivit om hur man gör glass själv och det är nog fortfarande det bästa alternativet.