TOMMYS KRÖNIKA: Färdigmarinerat med tillsatser

Färdigmarinerat kött är bekvämt om man har ont om tid och ingredienser för att själv krydda och marinera. Men för den som vill undvika tillsatser i maten är färdigmarinerat ett dåligt alternativ.

Foto: Lennart Moberg

Kalmar Län2016-05-10 15:59

Utbudet av flintastek med klassisk grillkryddning till färdigträdda grillspett med marinerade bitar av lammkött ökar markant till grillsäsongen. På förpackningarna står det att grillköttet är både kryddat och marinerat, men när industrin marinerar används en annan metod än hemma i köket. Hemmakocken låter köttet ligga och dra några timmar i en marinad av till exempel vin, olja och diverse kryddor. Industrin sticker tunna nålar i köttet och sprutar in en smaksatt saltlake ofta med nitrit E250 och natriumglutamat, maltodextrin, jästextrakt eller annan smakförstärkare. Det är inte ovanligt att de även använder fosfaten E 451 för att binda vatten i produkten så den väger mer och i värsta fall sprutar de även in rökarom. Konserveringsmedel används ofta för att förlänga hållbarheten.

Marinera själv

På min hemsida www.utbildningscenter.se under recept hittar man ett par olika recept på har man gör egna marinader och vad de passar till. Sen kan man variera hur man vill, genom att ta bort något och lägga till något annat, helt efter sitt eget tycke och smak. Detta beror ju på vad man ska grilla.

Läs innehåll

Om man köper färdigmarinerat bör man ta en noga titt på innehållet innan man lägger köttet i korgen. Det marinerade köttet har ofta en kötthalt på knappt 90 procent. Resten är vatten, olja, kryddor och en rad tillsatser.

Innehållsdeklarationerna visar att många av produkterna innehåller socker, E 1414 eller E 1420 (modifierad stärkelse) och flera konserveringsmedel.

Det finns även grillfärdigt kött som bara är kryddat på ytan och inte marinerat. Det färdigkryddade köttet kallas ibland för rub. Detta kött har en kortare ingredienslista och är inte injicerade med saltlösning, men tyvärr innehåller även dessa ofta smakförstärkaren natriumglutamat E 621.

Tips vid grillning av fläskkött

  • Gör egen marinad utan tillsatser och häll den över köttet i en stekpåse.
  • Klipp ett litet hål i påsens uppsida, lägg påsen i en ugnsfast form och stek i ugnen i 200 grader i 50-60 minuter.
  • Grilla sedan fläskköttet som vanligt.
  • Detta är en suverän metod om man har många gäster och liten grill, då man snabbt får köttet färdigt.
  • Pensla gärna med spadet i påsen under grillningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om