Vissa butiker har lagt in innehållsförteckning så den kommer ut tillsammans med prislappen som de klistras på omslaget till de varor man köpt. Medan andra visar bara priset och kanske namnet på produkten. Fråga alltid vad produkterna innehåller innan du köper dem. Det finns pärmar där expediterna kan hitta innehållsförteckning. En lösviktsskinka kan t.ex. variera från 2 E-nummertillsatser till 8-9 olika kemiska E-ämnen och i vissa fall ännu fler. Lär dig vilka produkter som är bäst att köpa i charken och vilka som är bäst färdigpaketerade ute i butiken.
Kolla alltid så korven eller den rökta skinkan har rökts på naturligt sätt och inte injicerats med rökarom.
Kolla även hur många tillsatser det finns i såser och skaldjurssallader. Kanske är det bättre att köpa dessa färdigpaketerade än att köpa den i charken.
Ost med många tillsatser
Även i ostar man köper i lösvikt kan antalet tillsatser variera stort, från att vara helt fria från tillsatser till riktiga kemikaliebomber.
Förutom de vanliga ingredienserna i ost, kan det finnas tre helt onödiga konserveringsmedel E 202, E 235 och E 251.
Mest omtvistat är nog E 235, Natamycin, som är en typ av antibiotikum som sprayas på ostarna för att de inte ska mögla. Tillverkarna menar att de måste använda ämnet för att osten ska hålla sig. Men flera tillverkare har tagit bort konserveringsmedlen helt och upptäckta att osten har nästan lika bra hållbarhet utan konserveringsmedel som när de använde detta. Enda möjligheten att få tillverkaren att ändra sig, är att inte köpa varor och produkter om de innehåller onödiga tillsatser och kemikalier.
Om just favoritosten innehåller E 235 och man ändå bestämmer sig för att köpa den, så är det en fördel om man hyvlar bort en ordentlig skiva på osten runt om, då E 235 oftast finns mest på ytan.
Konserveringsmedel förstör även på sikt en god ost, då de stoppar smakerna från att utvecklas i osten. Om osten får ett par små mögelfläckar, är ju dessa lätta att hyvla bort, då det aldrig bildas farligt mögel på en ost.