TOMMYS KRÖNIKA: Glöm inte att beställa nitritfri skinka till julen

Nitrit E 250, som jag har skrivit om tidigare vid ett par tillfällen, är en tillsats som är förbjuden i flera länder på grund av cancerrisken.

Foto: Lennart Moberg

Kalmar Län2016-10-18 16:00

Minst 6-7 veckor före jul bör man nog beställa sin nitritfria skinka om man vill vara säker på att vara en av de lyckliga som får tag i en som inte innehåller denna tillsats. Förra året var efterfrågan mycket större än tillgången och bara en tredjedel av de som ville köpa nitritfri julskinka fick tag på detta. Kolla i din butik om de har möjlighet att ta hem nitritfria skinkor, eller om det finns någon uppfödare på orten där man kan beställa direkt.

Allra bäst är ju om man kan få tag i en nitritfri skinka från utegående grisar.

Sämre hållbarhet

En nitritfri skinka har något sämre hållbarhet än en skinka där man pumpat in nitritsalter. Så man kanske inte bör beställa en lika stor skinka som men brukar köpa de jular då man köpt nitritbehandlad. Dessutom är det viktigt att man är noga med att den inte står framme för länge.

Man får även räkna med att färgen inte är riktigt den samma på en nitritfri skinka som på en med nitritsalter. Nitritsalterna konserverar inte bara skinkan, utan ger den även en rödare färg. Men det är dags för oss att var så förnuftiga att man inte lägger allt för stor vikt på färgen, utan istället låter kvalitén komma först och ser denna lite gråare skinka som en ännu större delikatess.

Ekologisk skinka

Det är lätt att tro att bara man köper en av EU godkänd ekologisk skinka så slipper man dessa cancerogena ämnen. Men tyvärr så är nitriter godkända att använda i skinka även från ekologiskt uppfödda djur. När det gäller ekologiskt i detta fall, betyder det att djuren bara ätit foder där inte besprutningskemikalier eller konstgödning använts vid odling, eller att kemiska ämnen inte blandats i grisens mat. Dessutom gäller speciella regler vid medicinering och uppfödning av grisarna. Nitriter räknas som ett produkthjälpmedel i skinkan och har enligt EU inget med uppförningen att göra. Detta låter helt idiotiskt men tyvärr är detta sant och förmodligen har EU tagit detta beslut för att det gynnar de stora företagen.

KRAV-skinka utan nitriter Däremot om skinkan är KRAV-märkt, så är nitriter förbjudna och alla KRAV-märkta skinkor i butikerna är helt nitritfria.

Nu är ofta KRAV-skinka ganska dyr i förhållande med annan skinka, men visst är man väl värd en skinka som inte innehåller tveksamma tillsatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om