Tommys krönika: Godis till extrapris en samhällsfara

Runt våra storhelger lockar många butiker med extrapris på godis. I stället för 7-8 kronor per hekto, sänks priset till omkring 4 kronor för att locka kunder.

Bild: Lennart Moberg

Bild: Lennart Moberg

Foto:

Kalmar Län2016-02-02 12:36


Max 1 eller 2 kilo per kund kan det ibland stå på hyllan, då priset ligger i nivå med butikernas inköpspris. Men lockas vi av godiset, så köper vi förmodligen andra varor som de tjänar pengar på.

Hur mycket socker klarar vi?
Världshälsoorganisationen (WHO) menar att en vuxen människa kan äta mellan 16 och 20 kilo socker, per år, utan att ta någon större skada. Det inkluderar även det socker som finns i den mat vi äter. Potatis, bröd, pasta, frukt och mycket annat innehåller ämnen som omvandlas till socker i kroppen. Detta betyder att bara genom det vi äter får de flesta i sig hela ransonen med socker. Om man dessutom slarvar genom att äta skräpmat ofta, så kommer man nog långt över dessa 20 kilo bara genom mat och läsk. I genomsnitt äter varje svensk 20 kilo godis per år vilket motsvarar ca. 10 till 12 kilo socker. Med detta ligger vi i topp i Europa. Så mer än hälfter av det sockret, som ligger inom den godkända mängden, kommer enbart från godis.

Trots den rekommenderade mängden så äter vi svenskar mer än 40 kilo socker per år och person i genomsnitt. Vissa äter mindre och andra mycket mer.

Kostar samhället miljardbelopp
Många av de sjukdomar som ökat dramatiskt de senaste åren och som klassas som folksjukdomar, är delvis orsakade av snabba kolhydrater där socker är en av de värsta. Diabetes, inflammationer, hjärtproblem, vissa cancerformer, fetma, karies, för tidig åldrande, Parkinson, åderförkalkning och svampinfektioner är några av dem.

Personer som bestämt sig för att minska sockret genom att helt utesluta godis, läsk, choklad, söta frukter, potatis och produkter tillverkade av vitt mjöl, har efter ett tag upptäckt att de blivit mycket piggare, sover bättre, är mindre sjuka och fått mycket bättre hy.

Stå emot trycket
Det finns ingen anledning att fylla en godispåse med kilovis med godis bara för att det är billigt. Och om man gör det så frossa inte utan försök att spara på det under lång tid. Men socker är beroendeframkallande, så har man godis hemma är det svårt att sluta äta.

Många tror att choklad är bättre, men flera av våra mest sålda chokladkakor innehåller lika mycket socker som godis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om