Tommys krönika: Jod viktigt i salt

Spårämnet jod krävs för att kroppen ska fungera optimalt. Jod ansvarar för produktionen av kroppens hormoner.

Kalmar Län2015-09-22 07:38


Det mesta av kroppens jod finns i sköldkörteln, men jod är även viktig för hår, naglar och tänder. Det är främst gravida, ammande och personer som äter mycket färdigmat eller saltfattig kost som riskerar att drabbas av brist.

Sedan 1920-talet jodberikas vanligt bordssalt i Sverige för privat bruk. Men storkök och livsmedelsindustrin använder ofta oberikat salt av kostnadsskäl. Flingsalt och havssalt har blivit mycket populärt, och här ska man känna till att dessa oftast inte är jodberikade.

Brist på spårämnet jod kan leda till struma och hormonsjukdomen hypotyreos. Omkring 170 000 svenskar är drabbade av detta. Majoriteten av de drabbade är kvinnor. Hypotyreos innebär att sköldkörteln producerar för lite av hormonet tyroxin, vilket innebär att sköldkörteln förstoras. Ämnesomsättningen sänks och gör att hela kroppen går på sparlåga. Detta kan orsaka att man blir trött, frusen, går upp i vikt, får torr hud och tappar hår. Man blir även mer infektionskänslighet, får dålig cirkulation, kalla händer och fötter, PMS och förstoppning. Hos barn kan brist medföra hämmad tillväxt och hämmad mental utveckling.

De bästa källorna till jod är: Jodberikat salt, saltvattensfisk och skaldjur. Men jod finns även i mindre mängd i t.ex. ägg. Men för de allra flesta är jodberikat salt det säkraste sättet att få i sig tillräckligt med jod. Ca. 70 procent av allt jod förstörs vid tillagning, så det är svårt att räkna ut själv hur mycket man får i sig om man läser innehåll på paketen. Normalsaltad kost med salt som innehåller jod räcker bra, för det är inte heller bra att överdosera.

På saltförpackningen står det alltid om saltet innehåller jod eller inte. Livsmedelsverket uppmanar livsmedelsindustrin och restauranger att använda joderat salt i sin matlagning, då jod är ett mycket viktigt ämne och ett ämne man inte bör få brist av. Dagens kost där snabbmat, pizza, hamburgare och stort intag av kolhydrater har gjort att allt fler fått brist. Se till att du får i dig jod i det du äter, eller i det salt du använder.

Köp gärna flingsalt med jod så slipper du de klumpförebyggade medel E 535, E 536 och E 538 i saltet. De innehåller små mängder av giftet cyanid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om