TOMMYS KRÖNIKA: Jordgubbar ofta besprutade

Förr i tiden var det fest när de första svenska jordgubbarna dök upp i våra butiker eller efter vägarna i små stånd, någon eller några veckor före midsommar. I dag är detta inte alls samma njutning, då jordgubbar finns i stort sett året om och inte längre är en säsongsprodukt.

Foto: Lennart Moberg

Kalmar Län2016-06-14 16:00

Dels har man förlängt de svenska säsongen med hjälp av växthus, men även stora mängder importeras och i stort sett under hela året, från länder runt om i världen. Under vårt vinterhalvår importerar vi jordgubbar från Belgien och Holland men även Israel, Italien och Spanien. Även jordgubbar från Nordafrika har förekommit i butikerna, då belgiska jordgubbar ibland har visat sig komma från Marocko.

Flera kemikalier används

Många undviker de importerade jordgubbarna för att man tror att de är mer besprutade än de svenska. Men ofta är de svenska jordgubbarna lika mycket besprutade som de importerade. Det är tillåtet att använda 44 olika preparat för att bekämpa skadedjur och ogräs i vårt land.

I Livsmedelsverkets tester har ca. 90 procent av jordgubbarna visat sig innehålla giftrester. Men i de flesta fall långt under de gränsvärden som satts för att vi inte ska få i oss för mycket av gifterna. Livsmedelsverkets tester är mycket effektiva, så de kan se mycket låga halter. Och det är sällan någon skillnad mellan svenska och utländska när det gäller besprutning. I vårt lite kallare klimat kan det till och med vara så att det behövs fler ämnen för att undvika mögel och andra faror för jordgubbsplantan än det gör i andra lite varmare länder.

Ofta läser man i tidningar om hur besprutade jordgubbar är, men i Sverige används ofta gifterna långt innan jordgubbarna har bildat kart, så det mesta av gifterna har försvunnit. Så dessa rubriker om besprutade jordgubbar skrämmer mer än de gör nytta.

Det finns ekologiska

Fler och fler odlare börjar att odla ekologiskt och detta gäller även jordgubbar. Men dessa kan vara lite svårt att hitta.

Men vill man vara på säkra sidan och helt undvika kemikalier, så bör man nog leta upp en ekologisk odling och plocka själv.

Varför svenskt?

När det gäller svenska jordgubbar är det viktigare att man väljer svenska för att gynna den lokala produktionen och undvika långa transporter, än att man köper dem för att de är mindre besprutade. Dessutom får en jordgubbe som växer långsamt, som den ofta gör hos oss, lite mer smak.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om