Tommys krönika: Kan Livsmedelsverket ha fel?

Nästan varannan svensk som läser innehållsdeklarationen väljer bort en matvaror efter att de läst vad varan innehåller.

Bild: LENNART MOBERG

Bild: LENNART MOBERG

Foto:

Kalmar Län2016-01-07 13:03


Tillsatser, aromer, härdat fett som kan innehålla tranfetter och sockermängd är några av de vanligaste anledningarna till att varan får vara kvar i butiken. Detta visar en undersökning, som Leksands Knäckebröd låtit Sifo göra bland 1.000 svenskar i varierande åldrar. Mest intresserade är vi av att veta vad färdigmaten, chark-, och mejeriprodukterna innehåller enligt undersökningen.

Allt fler ratar produkter där det bara står arom, eller där ordet äkta inte finns med tillsammans med aromen, eftersom konstgjorda aromer är kemiskt framställda och ofta innehåller många olämpliga ämnen.

Baksidan eller den sida där innehållet står, är ju minst lika viktig som framsidan på förpackningen för alla som handlar. Men tyvärr är det fortfarande väldigt många som inte bryr sig om att kolla vad man stoppar i sig och kommentarer som " att om det skulle vara farligt skulle det väl vara förbjudet" eller "jag har aldrig brytt mig, så jag borde vara död för länge sedan" är vanliga. Men cancer och många andra sjukdomar ökar i vårt land och ingen vet varför. Men eftersom de flesta tillsatser innehåller cancerframkallande ämnen, så kan ju detta vara en av anledningarna.

Den forskning om tillsatser som vårt Livsmedelsverk tar del av är i de flesta fall framforskade av företaget som tillverkar produkten. Därför är deras kommentarer om tillsatser ofta "att den är helt ofarligt" eller "i de mängder som tillsatser används i en varan är ämnena väl testade och helt ofarliga".

Detta är ofta fel, då det kommit flera larmrapporter om olika tillsatsers tveksamhet på senaste tiden och att de i mängder långt under vad vi riskerar att få i oss dagligen, visst kan vara skadliga. Vissa andra länder utanför Europa har förbjuder vissa tillsatser, men Livsmedelsverkets menar att "den forskningen som gjorts är för liten för att få ett tillförlitligt resultat".

Ofta är den forskning som ligger till grund för deras råd ännu mindre. Ett sådant exempel är det nya sötningsmedlet Advantam E 969, där Resources Defense Councils forskare varnar för produkten, men ämnet kommer förmodligen ändå att godkännas av vårt Livsmedelverk, då detta beslut gynnar industrin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om