Tommys krönika: Kassler är en nitritbomb

Kassler anses av många som relativt billig mat och dessutom ganska enkel att laga till. Men kassler har en gömd hemlighet som många kanske inte tänker på. Den innehåller nämligen ganska mycket nitriter (E 250) från det saltbad som den läggs i för att få sin sälta. Man kan säga att kassler är en riktig nitritbomb.

Bild: Lennart Moberg

Bild: Lennart Moberg

Foto:

Kalmar Län2016-03-08 15:15


Nitrit kan reagera med aminer i proteinrika livsmedel som t.ex. kött och då bildas nitrosaminer som kan öka risken för tumörer och då fram för allt i tjocktarmen.

EU vill att flera köttprodukter hos oss, i rimmad och okokt form, ska klassas som kategori 3, viket betyder att nitriter, fosfater och smakförstärkare inte är tillåtet.

Men svenska Livsmedelsverket vill få dispens från detta och att vi svenskar ska utsättas för detta cancerogena ämne även fortsättningsvis. Argumentet är att nitritsalter skyddar oss mot den farliga matförgiftningen botulism. Nitrit hämmar nämligen tillväxten av den bakterie som orsakar förgiftningen. De menar att botulism kan vara så farlig att flera personer riskerar att dö av matförgiftning, varje år, om man tar bort nitritsalterna.

I Sverige innehåller t.ex. 100% av all kassler och ca 99% av all skinka nitritsalter, medan nästan all skinka och en del kassler i Finland är nitritfri. Tittar man på Finlands statistik över fall av matförgiftning av denna typ, hittar man inte ett enda fall som kan kopplas till dessa köttprodukter. De matförgiftningar, av detta slag, som skett i Finland, handlar precis som i Sverige, om oliver, gravad lax och vissa konserver. Vi har något fall av korv i Sverige, men då var korven rökt med rökarom och inte rökt på naturligt sätt.

Om man läser hållbarheten på ett paket kassler kan man förundras över den långa hållbarheten. Men nitriterna gör att inga bakterier kan leva på kasslern, så där av den långa hållbarheten. Dessutom när man röker kassler naturligt, så fungerar detta som ett konservering, men om man sprutar in eller duschar med rökarom, så måste köttet behandlas med ännu mer nitriter då detta är den enda konserverande källan.

Nu menar jag inte att man bör utesluta denna typ av mat helt, men att minska konsumtionen av kassler, korv och annan mat som innehåller mycket E 250 (nitrit) är viktigt. Vi bör också jobba för att det ska finnas nitritfria produkter för dom som vill äta nitritfritt och påverka Livsmedelverkat att tänka om.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om