TOMMYS KRÖNIKA: Korv innehåller ofta rökarom

Vi svenskar är ett korvätande folk och vi har ett väldigt stort utbud av korvar att välja på.

Foto: Lennart Moberg

Kalmar Län2016-08-09 16:00

Det är stora falukorvar till middag med varierande kötthalt, platta skivor med diverse smaker att lägga på mackan, ölkorvar med varierande kryddning och olika korvar att lägga i ett bröd och njuta med senap och ketchup. Även om vi kanske inte är det land som äter mest korv i Världen, så är vår konsumtion ändå väldigt stor.

En gång i tiden röktes alla korvar i rökanläggningar med hjälp av olika träslag för att ge olika smak. Detta gjorde att korven även konserverades och inte behövde kemiska ämnen för att hålla sig.

Rökarom i korv

Idag är rökarom vanligast vid tillverkning av korv, även om det fortfarande finns företag som röker på normalt sätt. Rökaromen gör att korven har mycket kortare hållbarhetstid, då detta är en vätska som sprutas in i korven och som inte har samma konserverande verkan som normal rökning. Detta kompenserar tillverkaren med hjälp av kemiska konserveringsmedel och genom att spruta in mer av det cancerogena ämnen natriumnitrit E 250 i korven.

Jag har skrivit om nitriter vid flera tillfällen tidigare och hur dessa misstänks kunna orsaka cancer. Tarmcancer och cancer i bukspottskörteln är två vanliga cancerform och här är förmodligen E 250 en av anledningarna.

Nitrit omvandlas i köttet till nitrosaminer som anses vara cancerframkallande.

Köp bara korv utan rökarom

Ordet korv är fornnordiskt och betyder ”böjd” och ”stump”. Enligt statistiken äter män dubbelt så mycket korv som kvinnor i vårt land och det kanske är dags att vi börjar läsa innehållsdeklarationen på de varor vi köper.

Kanske lite svårt om man köper sin korv i kiosken eller på ”macken”, men även där måste de ha koll på innehållet i det de säljer.

Kolla alltid så korven inte innehåller rökarom, vad den innehåller för tillsatser och hur hög kötthalten är. Om vi undviker korvar med mycket tillsatser så lär sig tillverkarna, på sikt, att vi inte vill ha detta.

Korv utan nitrit

Jag har vid några tillfällen hittat korv utan nitritsalter E 250 och givetvis var dessa naturligt rökta. Men tyvärr finns inte dessa i vanliga livsmedelaffärer, utan dessa lyxiga och väldigt goda korvar hittad jag i gårdsbutiker som säljer köttprodukter. Även om denna korv var lite dyrare än den korv man köper i livsmedelbutikerna, så är det lätt att förstå då kötthalten var över 95%.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om