Tommys krönika: Kvarg en bra proteinkälla

Foto: Lennart Moberg

Kalmar Län2016-07-26 16:00

Balansen mellan proteiner och kolhydrater är mycket viktig för kroppen. Idag äter de flesta för mycket kolhydrater i förhållande till proteiner, vilket ställer till problem med vikten och kan orsaka flera sjukdomar.

Vad är kolhydrater?

Kolhydratrika livsmedel är bl.a. bröd, pasta, ris, potatis och andra rotfrukter. Men även socker, läsk godis och olika spannmål innehåller kolhydrater. Kolhydrater består i grunden av sockerarter (stärkelse). Det är framförallt 3 av dessa sockerarter som vi får i oss mycket av via kosten, glukos, fruktos och galaktos. Man pratar om olika hastigheter på kolhydraterna snabba och långsamma, där de snabba är sämst.

Vad händer om vi äter för mycket kolhydrater?

De flesta kostexperter säger att kosten bör bestå av 50 procent proteiner och 50 procent kolhydrater, men senare forskning har visat att vi mår bättre av att äta ännu mer proteiner och minska ännu mer på kolhydraterna.

Alla kolhydrater, oavsett om det är i form av läsk, grovt bröd eller grönsaker, omvandlas till socker. Men det går olika snabbt, beroende på vilken kolhydrat man har ätit. Sockret går sedan ut i blodet. För att sockret ska tas upp och omvandlas till energi, måste vi producera insulin som öppnar cellerna för sockret.

Mycket kolhydrater producerar mycket insulin och ett högt insulinpåslag är ansträngande för de celler som tillverkar insulin. I längden kanske de inte orkar fungera längre och man kan då lättare få diabetes.

Ät bra proteiner

Äter man kyckling, kalkon, kött, fisk, ägg, keso och ost så är detta bra proteinkällor. Men även vissa bönor, kikärtor, linser, nötter och quinoa innehåller en del protein. Quinoa måste däremot alltid förvällas då den innehåller saposin. Många och då främst veganer använder soja som en proteinkälla. Men detta är inte så klokt, då sojan innehåller ämnen som på sikt kan skada sköldkörteln.

Ät kvarg till frukost.

Om man vill starta dagen med en bra proteinkälla, så är naturell kvarg en bra frukost. Undvik smaksatt kvarg som innehåller socker. Nu har det kommit yoghurtkvarg i butikerna. Även där är det den naturella som gäller om man vill undvika socker. Man kan blanda i bär själv för att få smak om man vill.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om