Men i vissa fall kan detta göra att maten inte är lika nyttig när man äter den. Fisk t.ex. är ganska känslig för värme och ju lägre temperatur man lagar till den i, ju mer finns det kvar av de nyttiga omega-3 fetterna när man sedan äter fisken.
Omega-3 fetterna anses ju vara livsviktiga för oss och anses motverka både hjärt- och kärlsjukdomar, reumatism och astma. Men framför allt vet man att obalans i fettsyrorna omega-3 och omega-6 ökar risken för inflammationer och på senare tid har forskarna sett ett samband mellan brist på omega-3 och Alzheimers.
Förstörs av värme
Normalt så förstörs omega-3 mycket snabbt av värme, men just i fisk är fettsyran till viss del skyddad av de antioxidanter som också finns i fisken. Men ju högre temperatur ju större risk att fettsyran förstörs.
När det gäller matoljor som också innehåller omega-3, är det nästa omöjligt att klara dessa utan att de härsknar.Om man har omega-3 som kapslar hemma, bör man med jämna mellanrum bryta en kapsel och lukta på dem. Känner man en lukt av härsken fisk, bör hela burken kastas då kapslarna i detta fall gör mer skada än nytta. Härskna fettsyror kan mycket lätt orsaka matsmältningsproblem.
Högst 190 grader
Ett populärt sätt att laga sin fisk är att ugnssteka den. Men då är det mycket viktigt att temperaturen är rätt. Helst inte varmare än 170-180 grader och aldrig över 190 grader om man inte vill att fettsyrorna ska skadas eller förstöras. Allra mest omega-3 finns i makrill, sill, tonfisk och pinklax, piggvar, ostron, sötvattensabborre, regnbåge och bläckfisk. Här räknade jag upp dem i fallande ordning efter hur mycket omega-3 de innehåller och har valt ut de arter som är möjligt att hitta i välsorterade fiskbutiker hos oss.
Frys inte fisken för länge
Om man fångar fisken själv eller köper på sig ett parti, när det är billigt, är det viktigt att inte ha fiske för länge i frysen. Efter ett tag så kan fettsyrorna börja oxidera även i frysen, så ät gärna upp fisken inom ett par månader. Ju fetare fisk, ju snabbare går processen. Även vid konservering av fisk kan fettsyrorna påverkas av värmen i konserveringen. Så fiskar i burk har ofta något mindre med omega-3 än färsk fisk. Men det är mycket bättre att äta konserverad fisk i burk, än att inte äta fisk alls.
Tommys krönika: Laga inte fisken för varmt
Ofta har man ganska bråttom när man lagar sin mat och helst ska allt bli klart samtidigt.
Bild: LENNART MOBERG
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!