E 211 är värstingen av de båda och kan om man äter för mycket, av tillsatsen, orsaka astmaanfall hos astmatiker och andningsreaktioner hos personer med kol, utslag som kliar och andra hudproblem. Ämnet bör undvikas helt av personer som lider av eksem eller psoriasis. E 211 kan även öka risken för testikelcancer, leverskador och utveckling av Parkinsons sjukdom om man har anlagen. Ämnet bör även undvikas helt av personer med ADHD då det kan orsaka hyperaktivitet. Ämnet kan även orsaka fosterskador om det kombineras med acetylsalicylsyra som finns i t.ex. magnecyl. Även KRAV-sill innehåller tyvärr denna tveksamma tillsats.
Idag finns salt sill i både burkar och vakuumpackade att lägga in själv. I och för sig innehåller även denna sill E 211, men här kan man hälla av vätskan och skölja av sillen noga så man får bort det mesta av det tveksamma konserveringsmedlet. Om man dessutom köper filéer och inte bitar, så har sillen tagit upp mindre av tillsatsen. Vid inläggningen späds ämnet ut ytterligare.
Gör två satser på en gång för då kan man gör fler olika smaker av inläggningen senare:
2 burkar eller paket inläggningssill, 1-2 stor röd lök, 30 kryddpepparkorn och 10-15 svartpepparkorn, 8-10 kryddnejlikor, 4 lagerblad, 3 dl vatten 1,5 dl ättika och 2 dl socker.
Koka upp vatten, ättika, socker, hälften av pepparkornen, nejlikor och lagerblad. Låt koka någon minut. Skiva löken tunt och lägg i hälften i den avsvalnande vätskan.
Klipp sillen i bitar och varva med löken och resterande kryddor i en glasburk och häll över blandningen när den svalnat.
Låt stå minst 3 dygn.
Ta upp hälften av den inlagda sillen och låt den rinna av.
Blanda cremé fraiche 34% med lite söt senap och hacka 2-3 vitlöksklyftor fint. Blanda vitlöken med cremé fraichen smaka av och häll blandningen över sillen i en glasburk. Det är viktigt att man känner både senapen och vitlöken tydligt. Vänd runt så all sill kommer i kontakt med inläggningen. Låt stå minst ett dygn.
Självklart kan man göra en rad andra inläggningar, men dessa två är mina favoriter.
Tommys krönika: Lägg in din egen sill
Om man köper färdiginlagd sill, så innehåller den ofta konserveringsmedlen E 202 och E211. Bägge dessa tillsatser tillhör de som man bör vara lite försiktig med och inte äta allt för mycket av.
Bild: LENNART MOBERG
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!