Om man fått laktosproblem i vuxen ålder, så har man ofta skapat sina problem själv, genom att man äter fel, eller använder fel produkter. Jag har tidigare skrivit om problem men munskölj med fluor och laktosfri- och lågfettsgrädde 15-36% med karragenan E 407, som är två av orsakerna till att man slår ut sin naturliga bakterieflora i tarmen. Man får då svårare att producera laktat som ska bryta ner laktos, eller mjölksocker som det också heter, i mage och tarm.
Ofta brukar det räcka med att man slutar med alla produkter som innehåller fluor och bara köper riktig 40%-ig grädde utan karragenan. Man bör i början bara använda grädden i matlagning, då den om den inte kokats innehåller en del laktos. När man känner att man mår bättre, så går man över från laktosfri mjölk till gammeldags- eller lantmjölk. 100-tals personer har blivit av med sina problem på detta sätt.
Yoghurt är en syrad mejeriprodukt, gjord på vanlig mjölk till vilken bakterierna Lactobacillus debrueckii subsp bulgaricus och Streptococcus salvarius subsp thermophilus tillsätts för att omvandla mjölkens mjölksocker till mjölksyra. Denna omvandling gör mjölken tjockare och ger den också dess typiska syrliga smak.
Det betyder att eftersom det mesta av mjölksockret (laktosen) ätits upp eller omvandlats av bakterierna, finns så lite laktos kvar i slutprodukten att de flesta inte reagerar allt på detta. Om man reagerar, så är man förmodligen extremt känslig eller reagerar även på mjölkproteinet.
Sju av tio som fått diagnos laktosintolerans av läkare, tål faktisk vanlig yoghurt utan några som helt problem. Men se till att köpa yoghurt med så hög fetthalt som möjligt och gärna naturell, då denna dels ger en bättre mättnadskänsla och de smaksatta yoghurtsorterna innehåller extremt mycket socker och kanske aven konstgjorda aromer.
Tommys krönika: Laktosfri yoghurt behövs nästan aldrig
I våra butiker ökar utbudet av laktosfria produkter hela tiden. Ofta är de laktosfria varorna dyrare än de som inte är laktosfria, men kostnaden att ta fram båda är i stort sett samma. Företagen, som tillverkar laktosfritt, vet att har man problem, så väljer man att köpa detta och de ser då en chans att tjäna extra pengar.
Bild: Lennart Moberg
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!