Magnesium är förmodligen kroppens viktigaste mineral och aktiverar över 300 olika reaktioner i kroppen, såsom matsmältning, energiproduktion, kroppens upptag av protein, fett och kolhydrater. Magnesium aktiverar upp till 76 procent av alla enzymer i kroppen. Magnesium reglerar t.ex. kalium- och salthalten i och utanför våra celler. Utan tillräckligt med magnesium kommer kalium att utsöndras ur kroppen vilket framkallar svaghet och till sist utmattning.
Magnesium har även kallats naturens eget lugnande medel, då ämnet är viktigt för att nerver och muskler skall fungera så effektivt som möjligt.
När en muskel dras samman genom jobb eller att man spänner den, är det magnesium som får muskeln att slappna av igen.
Kan orsaka flera problem Nackspärr, ryggskott, kramp och muskelstelhet är oftast orsakade av magnesiumbrist.
Magnesium är också viktigt för hjärtat. Hjärtat pumpar genom att kalcium drar ihop hjärtat och magnesium får det att slappna av igen. Flera forskare menar att magnesiumbrist även kan öka risken för hjärtattack (kramp). År 1900 var hjärtinfarkt mycket ovanligt. På den tiden var magnesiumintaget mycket högre om man jämfört med idag.
Köp ekologiskt
Kemiska gödningsmedel hindrar växterna från att dra åt sig magnesium ur jorden, medan naturlig gödsel inte har samma effekt. Kaffe, te och Cola-drycker med fosforsyra, ökar utsöndring av magnesium genom urinen.
Magnesium finns i fisk, ekologiska pumpafrön, bönor, vetegroddar, bovete, Chiafrön, solrosfrö, sesamfrö, paranötter och sötmandel. Men även i kött, spenat, grönkål och andra mörkgröna grönsaker, fullkornspannmål, havssalt, mineralsalt och också en mindre mängd i choklad.
Kosttillskott
Om man väljer att äter magnesium som kosttillskott bör man alltid välja magnesiumcitrat i första hand.
Undvik magnesiumsulfat, magnesiumglukonat eller magnesiumlaktat, då dessa kan störa blodets syreupptagning och anses vara cancerogena.
Tommys krönika: Magnesiumbrist kan orsaka kramp
Om vi fuskar med vår mat och istället för att laga en varierad kost på bra råvaror, köper färdigmat som ska lagas i mikrovågsugnen eller besöker snabbmatsrestauranger ofta, är det lätt att man får brist på både vitaminer och mineraler.
Bild: Lennart Moberg
Foto:
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!