Om vi skulle ändra våra vanor både när det gäller kost, motion och levnadsförhållanden, skulle vi nog kunna minska vår inköp av läkemedel men minst 60-70%. Visst finns det läkemedel som behövs, men varför provar inte läkarna med att rekommendera motion, minskad stress och andra kostvanor i första hand innan de skriver ut recepten. En anledning kan kanske vara att den fortbildning läkarna idag får när det gäller läkemedel, i de flesta fall är finansierade eller till och med genomförs av läkemedelsindustrin.
Självklart ser de då en möjlighet att öka sin försäljning om de kan få läkarna att skriva ut mer mediciner.
Ät dig friskare
Högt blodtryck är ett av de problem där många skulle slippa medicineras om de lade om sina kost och levnadsvanor. Hur många har hört sin läkare säga: Du har högt blodtryck, så nu får du sluta äta lakrits, börja motionera, stressa mindre och äta sundare mat. Nä, istället skriver de kanske ut blodtrycksmediciner som har olika biverkningar och bl.a. kan öka risken för åldersdiabetes.
Högt kolesterol är ett annat område där många förmodligen skulle kunna bli läkemedelsfri genom kostförändring, genom att sluta röka, sluta stressa och försöka gå ner i vikt.
Nu är det inte bara att sluta
Har man en sjukdom är det inte bara att sluta med sin medicin, utan först måste man lägga om sitt liv, kolla upp vad man kan göra för att sänka t.ex. blodtrycket naturligt. Att äta mediciner för kolesterol eller blodtryck är ju att hålla sig friskare och kanske vid liv med kemiska ämnen, istället för att själv ta tag i problemet och se till att man äter och lever sig frisk. Andra område där man kan göra underverk med maten är fibromyalgi, ADHD och att försöka undvika diabetes.
Kroppen talar om att vi lever fel
När man blir sjuk av denna typ av sjukdomar, så är det ju ett sätt av kroppen att tala om att man lever fel. Högt kolesterol är t.ex. som en brandvägg som visar att något är fel. Att då äta mediciner, är som att minska brandväggen utan att först försöka ta bort de virus som skadat datorn.